Haberler

Süt Üreticisinin Kazancını Artıracağız

"Sütüme Sağlık, Köyüme Destek" Projesi Kapsamında Tekirdağ Ferhadanlı Köyünde Kurulan 15. Sütevinin Açılışı Gerçekleşti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Danone Tikveşli işbirliği ile yürütülen “Sütüme Sağlık, Köyüme Destek” projesi kapsamında Tekirdağ Ferhadanlı köyünde kurulan 15. Sütevinin açılışı gerçekleşti.

Ayşe Özgün'ün sunduğu açılış töreninde konuşan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, Türkiye;de 3 büyük çiftlik kurmak kaydıyla süt ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini, ancak bunu küçük süt üreticisini desteklemek amacıyla yapmadıklarını belirtti.

Türkiye'nin yıllık 12 milyon ton süt üretimiyle dünyada en büyük 16. süt üreticisi olduğunu söyleyen Eğdirici, ülkenin büyük gelişim fırsatlarına açık olduğunu ifade etti. Ülkede süt üretiminin büyük kısmının 1-9 baş hayvana sahip küçük süt üreticileri tarafından yapıldığını kaydeden Eğdirici, kalite, hijyen ve verimlilikten uzak süt üretiminin yeterince gelişmediğine, süt üretim maliyetlerinin de yüksek seyrettiğine dikkati çekti.

Sektörde kalite ve verimliliği artırmak üzere 2003 yılından beri “Danone Çiftçi Geliştirme Programını” yürüttüklerini anlatan Eğdirici, “Sütüme sağlık, köyüme destek” projesinin bu programın en önemli adımlarından biri olduğunu belirtti.

Küçük ölçekli üreticileri bir araya getirerek, üreticilerinin tüm hayvanlarını tek bir çiftlik çatısı altında toplamayı amaçlayan proje ile ilk süt evini 2008 Mayıs ayında Kırklareli Yeniköy'de açtıklarını, bugün Tekirdağ Ferhadanlı'da açılan Sütevi ile bu rakamın 15'e ulaştığını kaydeden Eğdirici, projenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” çerçevesinde sağlanan hibe programı kapsamında Ziraat Bankası'nın kredi finansmanı ile gerçekleştiğini dile getirdi.

Okay Eğdirici, Danone süt alım ekibinin de bu modeli uygulamak isteyen kooperatiflere proje hazırlama ve başvuru süreçlerinde danışmanlık desteği vererek Bakanlığın hibe programından yararlanmalarını sağladığını dile getirdi. Gönüllülük esası ile bu modeli uygulayacak köylere süt alım garantisi verdiklerini bildiren Eğdirici, Ziraat Bankası'nın ise garanti verdikleri kooperatif ve birliklere ipoteksiz 5 yıllık kredi desteği sağladığını bildirdi.

Proje kapsamında sütün kalitesinin artırmak üzere hayvan yeminin ideal içerikte olması için “merkezi yem üniteleri”nin de kurulduğunu, sütevlerinde merkezi sağım ve merkezi soğutma sistemleri ile hijyen ve kalitenin arttığını dile getiren Eğdirici, “Proje sayesinde süt üreticisinin maddi kazancını kademeli olarak en az yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz. Sağımdan kaynaklanan iş yükü ortadan kaldırılarak hayvan sayısı, dolayısıyla verimlilik artıyor. Köy sağım merkezinin olduğu 15 köyde bir inekten alınan günlük süt miktarı 9 litreden 16 litreye çıkmış, dolayısıyla verimlilik yüzde 100 artmıştır” diye konuştu.

Tikveşli Genel Müdürü Eğdirici “2009 yılı sonuna kadar 17 sütevi faaliyete geçmiş olacak 2010 yılında yatırımlarla bu sayı 30'un üzerine çıkacaktır” dedi.

-“2002 YILINDAKİ TARIMSAL KREDİLER TOPLAMINI BUGÜN 1,5 HAFTADA

KULLANDIRIYORUZ”-

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da, Ziraat Bankası'nın 146 yıldır Türk tarımına destek verdiğini bu desteğin gelecekte de süreceğini belirterek, 2002 yılında kullandırdıkları toplam tarımsal krediler 227 milyon lira iken bugün bu miktardaki krediyi bir buçuk haftada kullandırdıklarını ifade etti.

“Haftada 139 milyon liralık bir hacme ulaştık. Amacımız Türk tarımının en büyük sorunu olan ölçek ekonomisine ulaşmak” diye konuşan Çağlar, her bir çiftçinin işletmesini büyüterek böyle bir tesise sahip olmasını istediklerini dile getirdi. Çağlar, bu amaçla tarımsal orta ve büyük ölçekte işletmelerin kredilendirilmesi amacıyla Tarımsal Orta ve Büyük İşletmeler (TOBİ) Bankacılığı uygulamasını başlattıklarını söyledi.

Ziraat Bankası'nın sadece tarıma destek olmadığını, aynı zamanda çiftçinin sorunlarını da çözmeye çalıştıklarına işaret eden Çağlar, çiftçinin vadesi gelmiş 4,2 milyar liralık kredi borçlarının tamamını faizleri ödemek kaydıyla bir yıl ertelediklerini hatırlattı.

-ZİRAAT BANKASI TARIM KREDİLERİ-

Açılışta, süt üreticisi köylünün kendi ürettiği mısır, buğday arpa gibi ham maddeden ideal besin değerlerinde yem üretmesi için köyde kurulan merkezi yem ünitesi de basın mensuplarına gezdirildi.

Gezinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Can Akın Çağlar, bir soru üzerine, “Ziraat Bankası Eylül 2008-Eylül 2009 döneminde toplam kullandırdığı 7,1 milyar liralık tarım kredilerinin yarısını hayvancılığa tahsis etti. Yıl sonu beklentimiz 7,3-7,4 milyar lira civarında. 2010 yılı sonu hedefimiz ise 9,2 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşmak” karşılığını verdi.

Ferhadanlı Köyü tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Günay da bir soru üzerine proje uygulamaya geçtikten sonra süt kalitelerinin Avrupa standartlarına ulaştığını ifade ederek, sütteki 600 bin çeşit bakterinin 70 bine düştüğünü bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title