Haberler

Süt Üreticilerine Yem ve Süt Darbesi

Süt üreticileri, hayvan yemlerindeki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) kaldırılmasıyla az da olsa rahatlarken, yem fiyatlarının birden yükselmesi ve süt fiyatlarının düşmesi üreticileri kara kara düşündürmeye başladı.

Süt üreticileri, hayvan yemlerindeki Katma Değer Vergisi'nin (KDV) kaldırılmasıyla az da olsa rahatlarken, yem fiyatlarının birden yükselmesi ve süt fiyatlarının düşmesi üreticileri kara kara düşündürmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde hayvan yemlerindeki Katma Değer Vergisi'nin (KDV) kaldırılması üreticileri sevindirdi. Vatandaşların bu sevinci kısa sürerken, üreticilere bir darbede süt ve yem fiyatlarından geldi. KDV'nin kaldırılmasıyla birlikte yem fiyatları düşerken, bir kaç sonra ise 50 kilogramlık bir çuval yem 45 TL'den tekrar 50 TL'ye yükseldi. Öte yandan, sütün litre fiyatı ise 1 lira 50 kuruştan 1 lira 5 kuruşa geriledi.

Üreticilerden Adem Köşktepe durumu fırsatçılık olarak değerlendirerek sıkıntılı günler geçirdiklerini ifade etti. Köktepe, "Hayvancılık sektörü besicilikte ve süt üretiminde inanılmaz sorunlar yaşamaya devam ediyor. Üreticiler olarak bizler yeniden geriye 2008 yılında yaşanan krize girmemek için uğraş göster sekte sorunla peş peşe geliyor yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan ve fiyatların geriye çekildiği süt piyasasında sütlerimiz 1 TL 50 kuruş civarından 1 TL 5 kuruşa geriledi. Piyasadaki bu dengesizlik en çok üreticileri mağdur ediyor. Birçok firma ya da kooperatif süt alımlarını azaltmış durumda işlevini sürdürüyor. Bu arada hükümetimizin Torba Yasa içerisinde bulunan hayvancılıkta yem fiyatlarında uygulanan KDV'nin kaldırılması biz üreticileri sevindirmişti. Ancak KDV uygulamasının kalkması sadece üç gün sürebildi. KDV'nin kaldırılması ile 50 kilogramdan oluşan bir çuval yemin fiyatı 50-51 TL'den 45 TL'ye düşmüş bizlerde biraz nefes alabilmiştik. Ancak üç gün demeden bu sefer yem firmaları olağanüstü bir zam yaptı ve yem fiyatları yeniden çuvalı 50 TL'den satılmaya başlandı" dedi.

"BİZLERDE FİYAT HEP AYNI DURUMDA"

İşletmesinde 30 adet ineği olduğunu ifade eden Köşktepe, "Aylık 200 çuval yani 10 bin TL'lik yem kullanıyorum. Aynı zamanda günlük altı paket saman, 800 kilogram mısır silajı kullanıyorum. Yaktığım elektrik, süt soğutma sistemim ve mazot giderleri birde 7 gün işçiliğimizi koyduğumuzda işin içinden çıkılmaz bir hal alıyoruz. Bu durum sadece süt yeminde değil, diğer yemlerde besi yemlerinde de aynı durumda. Basından ve TV'lerden takip ediyoruz. Et pahalı et İstanbul'da 60-70 TL haberlerini görüyoruz. Evet et ülkemizde maalesef pahalı; ama üreticide yani bizlerde fiyat hep aynı durumda. Ben bugün süt üretimimin yanında besi üretimi de yapmaya çalışıyorum. Bugün besime kestirdiğim de karkas etin kilosu 24 TL" şeklinde konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title