Haberler

Suriyeli Sığınmacının Yaşam Mücadelesi

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 31 yaşındaki Ahmet Mustafa, 100 bin kişide 1 görülen Crohn hastalığı nedeniyle zor günler yaşıyor.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 31 yaşındaki Ahmet Mustafa, 100 bin kişide 1 görülen Crohn hastalığı nedeniyle zor günler yaşıyor. Ailesi ile birlikte geçim sıkıntısı çeken Mustafa, her ay 1000 TL değerindeki iğneden yaptırabilmek için hayırseverlerden yardım istedi.

Suriye'nin Halep kentinde çalıştığı okul kapandığı için işsiz kalan Suriyeli İngilizce öğretmeni Ahmet Mustafa, savaştan kaçarak İzmir'in Torbalı İlçesi'ne geldi. Ailesine bakamayan ve 1 yıl önce Türkiye'ye sığınan Mustafa, eşi ve 2.5 yaşındaki kızı Lojin ile birlikte Torbalı'da yaşam mücadelesi veriyor. Bağırsağındaki iltihaplanma nedeniyle 'Chron' adı verilen hastalığa Suriye'de yakalanan ve ülkesinde 5 kez ameliyat olmasına karşın iyileşemeyen Ahmet Mustafa, her ay 1000 TL değerindeki 'Reimicade' adlı iğneyi alabilmek için mücadele veriyor. Hastalığı nedeniyle çalışamayan ve bu nedenle ilacını da alamayan Mustafa, "Eğer iğne olmazsam ölümüm kaçınılmaz olacak. Birçok kez Suriye'de ameliyat oldum ama bir netice alamadım. İğne için yardım bekliyorum" dedi.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ YOK

Ahmet Mustafa, 60 kilodan 43 kiloya düştüğünü anlatırken şöyle konuştu:

"Ameliyat sonrasında Suriye'deki ailem elde avuçta ne varsa bana gönderdi. Ben de onunla burada sadece bir kez iğne alabildim. İğnenin tanesi Türkiye'de 1000 lira iken Suriye'de 400 TL civarında. Hastalığımdan dolayı çalışamıyorum. 6 aydır işsizim ve ev sahibi de çıkarmaya hazırlanıyor. Çevredekilerin yardımı sayesinde geçimimizi sağlıyoruz. İğne olamazsam hastalığım daha da yayılacak. Bu halim ölümden beter. Yetkililerden yardım bekliyorum. İlaç için burada bir yardım alamazsam, ailemle birlikte savaş nedeniyle kaçtığımız Suriye'ye döneceğiz. Oradaki evimi satıp parasıyla da ilaç alacağım. Hiç olmazsa kendi memleketimde ölür ve orada gömülürüm." - Torbalıizmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Mustafa Türkiye Suriye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title