Haberler

Suriyeli Sığınmacıların Yaşam Mücadelesi

Ülkelerindeki savaştan kaçan ve Avrupa hayaliyle çıktıkları yolculuk sonrası İzmir'e ulaşan binlerce Suriyeli, pansiyon şeklindeki otel odalarında yaşam mücadelesi veriyor.

ÖMER SÜT - Ülkelerindeki savaştan kaçan ve Avrupa hayaliyle çıktıkları yolculuk sonrası İzmir'e ulaşan binlerce Suriyeli, pansiyon şeklindeki otel odalarında yaşam mücadelesi veriyor.

Kendilerini Yunan adalarına götürecek insan kaçakçılarıyla İzmir'de bir araya gelen Suriyeliler, acil ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaların bulunduğu bavullarıyla kalacak yer aramaya başlıyor.

Suriyeli ailelerin ilk tercihi, ortalama bir hafta konaklayacakları oteller oluyor. Basmane çevresinde yoğunlaşan ucuz otellerin tamamen dolu olması ise sıkıntıya neden oluyor. Otellerde yer bulabilen Suriyeliler, tuvaleti ve banyosu bulunmayan odalarda kaçacakları günü beklemeye koyuluyor.

Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği Derneği Başkanı Mehmet İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Basmane'deki ucuz otel ve pansiyonların yıllardır ilk kez bu kadar dolu olduğuna dikkati çekti.

Suriyeliler'in günlük 20-25 lira gibi ücretlerle oda kiraladığını, durumu daha iyi olanların yıldızlı otelleri tercih ettiğini anlatan İşler, önceki yıllarda kapalı durumdaki otellerin de Suriyeliler için tekrar açıldığını söyledi.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise Suriyeli sığınmacıların Basmane ve çevresindeki depoları da konaklama amacıyla kiralamaya başladığını ifade etti.

Basmane'deki bir otelin işletmecisi olan Salih Acar, bölgedeki bazı otellerin yüz yılı aşkın tarihlerinin olduğunu, bu bölgenin tarihi boyunca düşkünlere her zaman kucak açtığını belirterek, esnafının Suriyeliler'e yardımcı olmaya gayret gösterdiğini aktardı.

Umut yolculuğu sırasında otellerde konaklayacak bir yer bulamayan yüzlerce Suriyeli ise geceyi geçirmek için parkları tercih ediyor. Anafartalar Caddesi üzerindeki Hatuniye Parkı ve Oteller Sokağı'nda toplanan Suriyeli aileler, çarşaflarıyla kurdukları çadırların altında sabahlıyor. Bazı Suriyeliler ise Konak İskelesi önündeki parklarda konaklamayı tercih ediyor.

Hatuniye Parkı'nda kalan Muhammed Ali, savaşın giderek şiddetlenmesiyle can derdine düşerek yola çıktıklarını, hayalini kurduğu Avrupa'ya geçmek için İzmir'e geldiğini anlattı.

Tehlikeleri bile bile bu yola başvurduklarını aktaran Salih, "Yunanistan'a geçemeden belki de deniz ortasında öleceğiz ama buna mecburuz. Ailemizin geleceği için Avrupa'ya gitmek istiyorum. Biz canımızı Allah'a emanet ettik" ifadelerini kullandı.

Dera kentinden okuluna varil bombası düşmesi sonucu yaralanan 16 yaşındaki Abdurrahman Yaser el Saad da "karşı kıyıya" geçmek için bekleyen Suriyeliler arasında yer alıyor.

Tedavi olmak ve eğitimine devam etmek için Avrupa'ya gitmek istediğini anlatan el Saad, "Suriye'de ilaç alma imkanım yoktu. 10 gündür Türkiye'deyim. Avrupa'ya geçiş yapmak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet İşler İzmir Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title