Haberler

Suriyeli Sığınmacılara Psikolojik Destek

Travma merkezi, Kilis'teki kamplarda barınan 35 bin kişi ile il merkezi ve ilçelerinde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyelilere hizmet verecek İTT İnsani Yardım Birimi Türkiye Sorumlusu Altan: "Psikolojik desteğe ihtiyacı olan, psikososyal travma yaşayan insanlara yardım götürmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İnsani Yardım Bölümü, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kilis'e yerleşen Suriyeliler için psikososyal travma açtı.

İİT İnsani Yardım Birimi Türkiye Sorumlusu İbrahim Altan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sığınmacı durumundaki Suriyeli kadın ve çocukların büyük bir travma yaşadığını söyledi. Birçoğunun da  psikolojik sorunları bulunduğunu ifade eden Altan, şunları kaydetti:

"Bundan dolayı burada, onların dilinde ve kültüründe bir krize müdahale merkezi kurduk. Bu merkezde Suriyeliler çalışıyor. Burada psiklog, psikolojik danışman ve psikayatrist arkadaşlarımız var. Suriyelilerin ön eğitimlerini gerçekleştirdik. Bu merkez devam ettiği sürece eğitimlerimizi en üst düzeyde sürdüreceğiz. Çünkü bunun sadece merkez olması önemli değil aynı zamanda hizmetinin yüksek standartlarda olması gerekir."

Türkiye'nin bölgedeki liderlik konumunu her alana yayılması gerektiğini düşündüklerini aktaran Altan, bundan dolayı sosyal sorumluluk projeleri ile bilimsel ve klinik çalışmaların ön plana çıktığını dile getirdi. Projenin aynı zamanda model olduğunu dile getiren Altan, bu çalışmayı İİT tarafından dünyanın çok değişik yerlerinde uygulanması için model olarak gördükleri ifade etti.

Merkezlerin sayısını artırarak bu konudaki uzman alt yapısını da kuracaklarını anlatan Altan, "Psikolojik desteğe ihtiyacı olan, psikososyal travma yaşayan insanlara yardım götürmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin bu alanda liderliğini de çok önemsiyoruz, benzer çalışmaları dünyanın çok çeşitli ülkelerine ihtiyacı olan insanlara yaymaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İİT Medya Direktörü Prof. Dr. Tarık Yılmaz ise teşkilatının, iç savaşın çıktığı ilk günden beri Suriyelilere yönelik proje üretmeye başladığı belirtti. Ortadoğu ve Türkiye'de olabilecek her türlü acil durumda hizmet vereceklerini dile getiren Yılmaz, çalışmaları etkin bir şekilde yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Travma merkezi, Kilis'teki kamplarda barınan 35 bin kişi ile il merkezi ve ilçelerinde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyelilere hizmet verecek. Bir yılda ayırca 7 bin 200 kişiye tedavi hizmeti, 600 çocuğa oyun etkinliği, 4 bin 800 kişiye psikolojik destek ve 15 bin kişiye de bilgilendirme faaliyetinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. - Kilis

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title