Haberler

Suriye'deki Kürt Partileri, PYD'yi Kandil'e Şikayet Etti

Güncelleme:

Suriye'de 12 Kürt partisi, Kandil'e giderek PKK yöneticileriyle görüştü. Partilerin, PYD'yi Kandil'e şikayet ettiği öğrenildi.

Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) çatısı altındaki 12 Kürt partisinin, Kandil'e giderek KCK yöneticisi Cemil Bayık ile yürütme konsey üyeleri Zeki Şengali ve Besta Fırat ile görüştükleri bildirildi. Kürt parti temsilcilerinin, Rojava'da ( Suriye'nin kuzeyi) üç kanton ilan eden Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD), PKK'ya şikayet ettikleri belirtildi.

Suriye Kürt Birliği Partisi Başkanı İbrahim Bro, yaptığı açıklamada, "PYD'nin yürüttüğü siyasetten duyduğumuz rahatsızlığı PKK yönetimine ilettik" dedi.

"PKK ÜÇ ÖNERİDE BULUNDU"

PYD'nin, Kürt partileri arasında imzalanan "Erbil Anlaşması'nı" hiçe sayarak Rojava'da kantonlar ilan ettiğini anlatan Bro, konuyla ilgili PKK yönetiminin kendilerine önerilerde bulunduğunu belirtti.

Bro, "PKK yöneticileri bize üç öneride bulundular. 'Yönetime katılın ya da düzeltme yoluna gidin' dediler. Üçüncüsü muhalefet olarak Rojava'da bulunmamızı tavsiye ettiler. Bu üç öneri de aynı kapıya çıkıyordu. Kantonları ve PYD yönetimini bir şekilde kabul etmemiz isteniyordu. Bu önerileri kabul etmedik" diye konuştu.

"PKK, PYD YÖNETİMİ ÜZERİNDE ETKİLİ"

ENKS olarak Suriye muhalefetiyle Cenevre-2 Konferansı'na katılmalarının, PKK tarafından "yanlış atılmış bir adım" olarak değerlendirildiğini aktaran Brimo, "Biz, PKK yöneticilerine Cenevre'ye katılmamızın çok doğru olduğunu anlattık. Çünkü orada Kürtlerin meselesini, dünyaya anlatma fırsatı bulduk" ifadesini kullandı.

Kandil'e giden bir başka isim Suriye Kürt Demokrat Partisi (El Parti) Sözcüsü Nuri Brimo ise KCK yöneticileri Cemil Bayık, Zeki Şengali ve Besta Fırat ile görüştüklerini söyledi.

"PYD ile birçok konuda problem yaşıyoruz" diyen Brimo, "Bizim derdimiz PYD ile yaşadığımız sorunları dile getirmekti. Zira PKK yönetiminin, PYD üzerinde güçlü bir etkisi var. Ancak sadece bizi dinlemekle yetindiler. Maalesef herhangi bir cevap vermek istemediler" şeklinde konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) PYD'nin geçen Ocak ayında Kobani, Afrin ve Cizire'de kanton ilanıyla faaliyet alanları daralan diğer 12 Kürt partisi, geçtiğimiz günlerde IKBY Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Goran Hareketi yönetimiyle bir araya gelmişlerdi. Barzani'ye yakınlığıyla bilinen ENKS çatısındaki Kürt partileri, Suriye'de kendilerinin de içinde yer aldığı bir yönetim sisteminin oluşturulmasını istiyor. Kürt partileri ayrıca Irak ile Suriye arasındaki Semelka Sınır Kapısı denetiminin PYD'den alınarak, bütün partilerin içerisinde yer aldığı bir oluşumun kontrolüne verilmesini talep ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Cemil Bayık Suriye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

ramazanramazanyildirim33@hotmail.com:

allah cezasını versin tüm teröritlerin pkk da pyd de pjk da kahrolsun destekleyende,bir gün hepiniz gebereceksiniz.

10
44
yanıtYanıtla
URFA 63man_tgx63@hotmail.de:

pkk suriyede bizzat savasti ve pyd yi egiten pkk dir elbette etkili olucak kimi kime sikayet ediyorlar anlamiyorum pkk onlara devlet kurdu varsa bi durum pkk kulaklarini ceker olur biter

40
6
yanıtYanıtla
gizemmedineyaman@windowslive.com:

şu an dünyada kabul edilen en iyi yönetim şekli olan kanton sadece rojava ve isveç te bulunmaktadır. rojavadaki diğer partiler böyle üstün bir demokrasi seklinden neden rahatsız oluyorlar anlamıyorum

42
2
yanıtYanıtla
celilceliloger@hotmail.com:

suriyenin kurd bölgesinde bir huzur varsa . pyd denın sayasında olmuş .yok efendım 12 parti kandile gıtmiş pyd şikayet etmiş .toplamda 12 kişiden oluşan 12 parti yemışim ben onları .sızi gidi elnusracılar..

29
3
yanıtYanıtla
sedatfb_sedat65@hotmail.com:

pkk hak ettıklerı cevabı vermıs onlara halen ıhanet pesındeler.

29
3
yanıtYanıtla
kara mazlumkaramazlum@aol.com:

Bu sözde suriye kurt partileri eger gercekten kürtleri düsünseydiler rojavada yer alirlardi muhalafet parti olarak . Ama korkuyorlar cunku rojavada kimsenin onlari taktigi yok ama barzaninin destegi oldugu icin kendilerini güclü zan ediyor. Ama iki yüzlüler cunku daha önce cenevre iki de kürt problemlerini hic dile getirmediklerini cünkü sorunun tüm suriyenin demokralismesi oldugunu ve o yüzden de kurtlerden bahs etmenin egoistce olacagini söylemislerdi, simdi ise cenevrede kürt sorunlarini anlatmak icin katilmalarinin iyi oldugunu yaziyor. Bilmiyorum inanasi gelmiyor ama tabi sözleri carpitilmis olabilir

26
0
yanıtYanıtla
gizemskn trk vasfitc38tc38@hotmail.com:

en iyi yönetim küçük vasfinin üstündeki özerkliğiniz

7
9
yanıtYanıtla
pazarcikdemirdemir@we.de:

bu barzani tayfasi, devrim düsmanlari bunlar yüzlerce YPG linin sahaddetinde paylari var hele su el parti denen ihanet sebekesi kürtlerin yüz karasi bunlar azadi tugaylarini kurarak türkiye el nusra ve isid birlikte roj ava devrimini bogmaya calistilar .ama hepsi yanildi kazanan ROJ AVA oldubiji ypg

8
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title