Haberler

Suriyeli Öğretmenin Vatan Sevgisi

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle evini, görev yaptığı okulu, öğrencilerini ve çok sevdiği Şam'ı geride bırakıp İzmir'e gelen Suriyeli öğretmen Negma Seraj, ülkesine duyduğu özlem ve sevgiyi şiirle dile getirdi.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle evini, görev yaptığı okulu, öğrencilerini ve çok sevdiği Şam'ı geride bırakıp İzmir'e gelen Suriyeli öğretmen Negma Seraj, ülkesine duyduğu özlem ve sevgiyi şiirle dile getirdi.

Ülkesinde savaş çıktıktan 1,5 yıl sonra Şam'ı terk eden 47 yaşındaki Seraj, İzmir'de sabahları Suriyeli çocuklar için açılan geçici eğitim merkezinde öğretmenlik yaparken, öğleden sonra butik işletiyor.

Yaşları 10 ile 22 yaşları arasında değişen yedi çocuk annesi Seraj, AA muhabirine, vatan sevgisini ve özlemini anlattı.

Eşi ile 4 çocuğunun Almanya'ya gittiğini belirten Seraj, kendisinin ise 3 çocuğuyla Türkiye'de kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Şam'dan daha fazla uzaklaşmaya gönlünün el vermediğini dile getiren Seraj, "Almanya'ya gitmeyi hiç istemedim. Orayı sevmiyorum. Burası hem Müslüman hem Suriye'ye yakın. Ülkemden uzaklaşmak istemiyorum. Suriye'yi çok seviyorum. Ama böyle oldu. Nasip kısmet. Şimdi orada yaşam çok zor oldu. 5 kardeşim savaşta şehit düştü. Zaten kimse kalmadı, başka başka ülkelere dağıldı herkes." diye konuştu.

Eşinin ülkesinde demirci ustalığı, kendisinin de öğretmenlik yaptığını kaydeden Seraj, savaş çıktıktan sonra ise yaşamın çok zorlaştığını ifade etti.

Türkiye'ye gelince ilk olarak daha önce görmediği akrabalarını bulduğunu anlatan Seraj, maddi durumları iyi olmasa da akrabalarının ev bulmasına, eşyaları tedarik etmesine, dükkan açmasına ve kentteki yaşama alışmasına destek verdiklerini bildirdi.

Buradaki yaşamları için çalışması gerektiğini ancak bundan memnun olduğunu dile getiren Seraj, "İdare ediyorum. Komşular da çok iyi. Çok destek verdiler. Çevre çok iyi. Çok zor zamanlar geçirdik ama artık daha iyiyiz." dedi.

"Hiç unutmadık, unutamam"

Seraj, en küçüğü 7, en büyüğü 13 yaşındaki çocuklardan oluşan sınıfta matematik, Arapça, hayat bilgisi eğitimi verdiğini söyledi.

Sınıfında ülkesindeki savaş nedeniyle okula 4 yıl ara veren ve yeni başlayan çocukların da bulunduğunu belirten Seraj, derslerde hem Türkiye'deki yaşamı anlatmaya hem de hiç yitirmediği vatan sevgisini çocuklara da aşılamaya çalıştığını kaydetti.

Seraj, "Vatanım çok güzel, çok seviyorum. Çok özledim oraları. İnşallah savaş bitince döneceğim. Çok küçükken Türkiye'ye gelenler vatanımızı biraz unuttu. Ama biz büyükler hiç unutmadık, unutmam." ifadelerini kullandı.

İzmir'i de çok sevdiğini vurgulayan Seraj, şehrin Şam'a benzeyen birçok yanı bulunduğunu sözlerine ekledi.

"Bize selamınızı verin"

Negma Seraj, vatan sevgisini anlattığı şiirini de paylaştı:

"Bize selamınızı verin/Biz ekmek istemiyoruz/Bize selam verin/Biz vatanımızı seviyoruz/Vatanımız uğruna kanımız aktı/İsteğimiz sadece biraz mutluluk ve barış/Biz selamınızı istiyoruz/Allah uğruna, vatan uğruna kanın durmasını istiyoruz/Biz çok şey istemiyoruz/Savaşın durmasını istiyoruz/İnsanların, en çok da çocukların mutlu olmasını istiyoruz/Allah'ın verdiği bu canı taşımak istiyoruz/Ama en çok çocuklarımızın istikbalinin daha güzel olmasını istiyoruz/Kimsenin canı yanmasın diye sabrediyoruz, bekliyoruz/Ümitle bekliyoruz/Gelecek günler daha güzel olacak/Bekliyoruz/İnşallah duracak bu savaş/Ve inşallah bizler vatanımıza dönebileceğiz."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye İzmir Şam Politika Güncel Haberler

title