Haberler

Suriyeli Kadınlar Topluma Kazandırılıyor

Kilis'te hizmete açılan ''Suriyeli Kadınları Etkin Kılma Merkezi''nde dul kadın ve yetim çocuklar, hem savaşın etkisinden kurtulmaya çalışıyor hem de meslek öğreniyor Merkezin koordinatörü el Şeyh: "Kadınlara bir şeyler öğretiyoruz ki gelecekte kimseye muhtaç olmadan ayaklarının üzerinde.

KEMAL KARAGÖZ - "Suriyeli Kadınları Etkin Kılma Merkezi"nde savaş mağduru dul kadın ve yetim çocuklar, hem savaşın etkisinden kurtulmaya çalışıyor hem de meslek öğreniyor.

Fransa merkezli dernek tarafından finanse edilen, kuaförlük, el işi, terzilik, okuma-yazma ve Türkçe gibi birçok konuda eğitim verilen merkezde, yaklaşık 100 kadın yaşadıkları acıları unutmaya ve topluma adapte olmaya çalışıyor.

Psikolojik destek de verilen merkezde 20 çocuk kreşe gidiyor. 4 Suriyeli usta öğreticinin bulunduğu merkezdeki eğitimler yaklaşık 2 ay sürüyor. Kursiyerler, kurs sonunda el emeği ürünlerini görücüye çıkararak, küçük de olsa cep harçlığı elde etme imkanı bulacak.

Merkezin koordinatörü Nejla el Şeyh, AA muhabirine, kadınların hem meslek öğrendiğini hem de psikolojik destek sayesinde savaşın olumsuz etkisini unutmaya çalıştığını söyledi.

Kadınların eğitimleri tamamladıktan sonra meslek sahibi olacağını anlatan el Şeyh, "İleride Allah kısmet ederse ülkelerinde şartlar normale döndüğünde, burada eğitim alan kadınlar öğrendikleri meslekleri sürdürecek. Türk hükümetine bize bu imkanları sağladığı için teşekkür ederiz" dedi.

Suriyeli usta öğretici Aişe Akık da Türkiye'nin oldukça misafirperver olduğunu, kendilerine evini açan Türk hükümeti başta olmak üzere Kilis halkına teşekkür etti.

Merkezde güzel vakit geçirdiklerini dile getiren Akık, kursiyerlere kazak, gömlek ve şapka örmeyi öğrettiğini kaydetti.

Suriye'nin İdlip kentinde geldiklerini belirten Akık, "Burada kadınlara bir şeyler öğretiyoruz ki gelecekte kimseye muhtaç olmadan ayaklarının üzerinde durabilsinler. Buradaki kadınların yetim çocukları var. Onlara bakabilmelerini sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Suriyeli kursiyer Sema Renhar da savaşın etkisini unutmadığını ancak Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğunu vurgulayarak, kendilerine kucak açan Türk hükümetine teşekkür etti. - Kilis

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Fransa Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title