Haberler

Suriyeli İmama Kucak Açtılar

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Akkoyunlu Camisi’nde görev yapan imam Mehmet Bektaş’ın öncülüğünde ‘kardeş imam’ olarak Suriye’nin Halep şehrinden gelen İbrahim El Abdullah sıcak bir ilgiyle karşılaştı.

34 yaşında evli ve dört çocuk babası İbrahim El Abdullah, cami imam hatibi Mehmet Bektaş ve cemaatin destekleriyle tüm masrafları karşılanarak Ahlat’a yerleşti. Ahlat’ta kendilerine tahsis edilen kaloriferli evde ailesiyle yaşayan Suriyeli İbrahim’in, yiyecek ve giyecek gibi ihtiyaçları karşılandı. Çocuklarının şimdilik ilçedeki bir okulda misafir öğrenci olarak eğitim aldıkları belirtilirken, İbrahim ise ‘kardeş imam’ olduğu için 5 vakit camiye gelerek bazen imamlık bazen de müezzinlik yapıyor.

Akkoyunlu Camisi İmamı Mehmet Bektaş, Suriye’de yaşanan savaştan çok etkilendiklerini belirterek tüm masrafları karşılanmak üzere Suriye’den bir imamı ailesiyle birlikte talep ettiklerini söyledi. Kardeş okul, kardeş şehir olduğu gibi Suriyeli bir kardeş imam isteklerinin olumlu yanıt bulduğunu belirten Bektaş, şöyle konuştu: “Orta Doğu’da, bilhassa Suriye’de cereyan eden bu hadiselerden oldukça etkilendik. Müslüman olarak oradaki Müslüman kardeşlerimizin mağdur ve mazlum duruma düşmeleri bizleri derinden yaralamıştır. Buna karşılık ne yapabiliriz düşüncesiyle bir imam olarak Suriye’deki bir imam kardeşimize yardımcı olabilir miyiz diye düşündük. Sonra Suriye’den bir imam ve ailesinin gelmesini talep ettik. Oradan bize bir imamı ailesiyle birlikte gönderdiler. Biz de burada imam kardeşimize ve ailesine uygun bir ev tahsis ettik. Yiyeceği, içeceği ile birlikte gerekli eşyalarını ayarladık."

Misafir imamın resmi işlemlerini ve sağlık kontrollerini yaptırdıklarını anlatan Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an misafir olarak Ahlat’ta ikamet ediyor. Camiye de gelerek bizlere yardımcı oluyor. Camiye gelen öğrencilere ders veriyor. Dini konularda beraberiz. İnşallah bu manada kendilerine gerekli vazifemizi yaptığımızı düşünüyoruz. Cenab-ı Allah onları da kısa zamanda yurtlarına, vatanlarına kavuşmayı ve bu savaştan kurtulmayı nasip etsin. Biz bu arkadaşımızın masraflarını cemaat olarak üstlendik. İnşallah burada kaldığı müddetçe de kendilerine bu konuda yardımcı olacağız. Kardeş şehir, kardeş okul olduğu gibi kardeş imam da olsun istedik. Bundan dolayı Suriye’nin Halep şehrinden bir imamı ailesiyle birlikte talep ettik. Belki bundan dolayı bir nebzede olsa sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Aksi takdirde bu duruma seyirci kalmak bizleri bu mesuliyetten kurtarmaz. İmam kardeşimiz İbrahim evli ve dört çocuk babasıdır. Misafirimiz olan İbrahim, Ahlat’a gelir gelmez ilk olarak sağlık ocağına götürerek gerekli aşılarını yaptırdık. Sonra emniyete giderek resmi kayıt işlemlerini yaptırarak kimliklerini aldık. Resmi işlemlerimizin ardından İbrahim’in çocuklarının eğitim öğretimden geri kalmamaları için Yunus Ensari İlköğretim Okulu’na misafir öğrenci olarak gitmeleri hususunda gerekli işlemlerini yaptırdık. Son olarak İbrahim ve ailesine kaloriferli bir ev kiralayarak bütün eşyalarını, yiyecek ve giyeceklerini tedarik ettik. Bu durum Suriyeli ailenin de hoşuna gitti. Ahlat’a geldiklerine, yakın bir ilgiyle karşılaşmalarına ve en önemlisi savaştan kaçarak bomba sesleri duymadıkları için çok mutlu olduklarını bizlere sürekli söylüyorlar. Temennimiz, bu muhacir kardeşlerimize ensar kardeş olabilmektir.”

Suriyeli imam İbrahim El Abdullah ise, Ahlat’a geldiğine ve yakın ilgi görmesine mutlu olduklarını belirterek, “ Ahlat çok güzel bir yer. Bize gereken yardımı yaptılar. Onlar bir ensar olarak biz de muhacir kardeşler olarak inşallah bu manayı yaşayacağız. Bu ilgiyi gördük. Allah yardımcı olanlardan razı olsun” diye konuştu.

Cami cemaatinden 76 yaşındaki Ahmet Adıyaman ise, Suriyeli imam hakkındaki görüşlerini bildirirken duygulu anlar yaşadı. Ahmet Adıyaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu savaş dolayısıyla cami hocamızın vasıtasıyla gelen İbrahim El Abdullah’tan çok memnunuz. 5 vakit namazı beraber kılıyoruz. İbrahim ezan okuyor, kamet getirip namaz kıldırıyor. Kendisinden memnunuz. İbrahim’in Arapça yaptığı dua bana çok tesir ediyor. Cami imam hatibimizden de yardımlarından ötürü Allah razı olsun. Suriyeli imam kardeşine her konuda yardımcı oluyor. Suriyeli İbrahim hocayı kendi kardeşimizden ayırt etmiyoruz. Bazen oradaki savaş halini anlatınca çok duygulanıyoruz. Bu nedenle yanımızda bir kardeş olarak bağrımıza bastık. Gece gündüz hep camide beraberiz. Lisanımızdan dolayı bazen anlamasak da cami imam hatibimiz sağolsun bize yardımcı oluyor. Hep birlikte bu imam kardeşimize yardımcı olacağız.” 

SERDAR ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Bektaş Adıyaman Suriye Ahlat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title