Haberler

Suriyeli Göçmenlerin Sorunları Çalıştayı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Görevlisi Yonca: "Kayıtlı ve kayıtdışı mültecilerin 1,5 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmekte ve şu anda bölgedeki en yüksek mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Görevlisi Aslı Velieceoğlu Yonca, "Kayıtlı ve kayıt dışı mültecilerin 1 buçuk milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmekte ve şu anda bölgedeki en yüksek mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor" dedi.

Yonca, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Uğur Oral Konferans Salonu'nda düzenlenen "Suriyeli Göçmenlerin Sorunları Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle 10 milyon kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Yerinden edilen Suriyelilerin 6-7 milyonunun kendi ülkelerinde kaldığını, 3,5 milyon kadarının da Suriye dışında diğer ülkelere yerleştiğini anlatan Yonca, "Çok büyük bir trajik durum söz konusu. Bölge ülkeler Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Irak'a sığınmak zorunda kalan mültecilerin durumu çok büyük insani kriz boyutunda. Lübnan'a baktığımızda nüfusu 4 milyon civarında buradaki Suriyeli mültecilerin sayısı 1 milyon civarında. Lübnan'da her 4 kişiden birisi Suriyeli" dedi.

Türkiye'de ekim ayı itibariyle toplamda kayıtları yapılmış veya kayıt tarihi verilmiş Suriyeli mültecilerin sayısının 900 bin civarında olduğunu ifade eden Yonca, şöyle konuştu:

"Bunların 220 bin kadarı kamplarımızda. Çeşitli illerimizde 21 kampımız bulunmakta. Bir de kamp dışında barınan mülteciler bulunmakta. Bunların kayıtlı sayısı da 680 bin civarında. Kobani'de (Ayn el Arap), çıkan karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye yine geçiş oldu. Şu an itibariyle 190 bin civarında giriş oldu. Bu kayıtlı mültecilerin ve kayıt dışı mültecilerin 1,5 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmekte ve şu anda bölgedeki en yüksek mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor. Mersin'de kayıtlı olan ve kayıt bekleyen mülteci sayısı 45 bin civarında. Bir de 15 bin civarında kayıt dışı mülteci olduğu tahmin edilmekte."

Yapılan araştırmalarda Suriyeli mültecilerin yüzde 53'ünün çocuklardan oluştuğunu vurgulayan Yonca, bu çoçukların birçok sorunla karşılaştığını, çocukların büyük bir bölümünün okula gitmediğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Af Örgütü'nden Avukat Taner Kılıç da, bir ülkenin göç veren, göç alan ve transit ülke konumlarında yer alabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye uzun zamandır bu 3 vasfı da karşılıyor. Türkiye önemli bir göç veren ülke. Nüfusuna kıyaslandığında dünyada birinci sırada göç veren ülke. Çin'den sonra sayı olarak ikinci ama nüfusuna orantılandığında Avrupa'da 7 milyon göçmen nüfusuyla dünyada birinci sırada. Göç meselesi geniş bir kavram. Birçok nedenle göç ifade ediliyor. Bunun farklı nedenleri olabilir. Mültecilik göçün bir alt kolu. Zorunlu gayri iradi bir göç hareketini ifade ediyor. Türkiye hem mülteci, hem de göçmen alan önemli bir ülke. Aynı zamanda coğrafi anlamda bulunduğu rotada transit bir ülke vasfında."

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Birleşmiş Milletler Türkiye Suriye Lübnan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title