Haberler

Suriyeli Kadınların Türklerle Evlenmesi Sorun Olmaya Başladı

Güncelleme:

Suriye'den Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen kadınların Türk erkeklerle evlenmesi, Türk kadınlarını rahatsız etmeye başladı.

Suriye'den Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen kadınların Türk erkeklerle evlenmesi yaygınlaşınca, bu durum hem Türk kadınlarda rahatsızlık yaratıyor hem de toplumsal olarak sorunlara neden oluyor.

"EŞLERİMİZİ ÇALIYORLAR"

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin Suriye sınırındaki ilçelerde Suriyelilerle evliliğin 'hareketli' bir ticarete dönüştü ancak bu bölgede bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Guardian'ın Türkiye muhabiri Constanze Letsch, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden gönderdiği haberine, bir kuaförden izlenimleriyle başlıyor.

Kuaförün sahibi Hatice Utku, Letsch'ye "Evlenen Suriyeli bir gelin. Bugünlerde böyle çok müşterimiz var" diye konuşurken, dükkanda çalışanlardan biri öfkeli bir şekilde "Eşlerimizi çalıyorlar" diye tepki gösteriyor.

"SURİYELİ KADINLAR ÇARESİZLİKTEN EVLENİYOR"

Haberde, Gaziantep'ten bir aktivistin, "Çok sayıda (Suriyeli) kadın bu evlilikleri çaresizlikten kabul ediyor. Düşündükleri tek şey ailelerini nasıl besleyecekleri. Söz konusu düzenlemeler bunun tek yolu gibi görünüyor. Erkekler de bu durumu suistimal ediyor. Türk kadınları da kendilerini çaresiz ve endişeli hissediyor. Zira aileleri parçalanıyor. Yani sınırın her iki tarafında da, kurban kadınlar oluyor" sözleri yer alıyor.

"SURİYELİ KADINLAR TECAVÜZE UĞRUYOR"

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yüzde 75'ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. İnsan hakları örgütleri Suriyeli kadın sığınmacıların çoğunun tecavüze ya da cinsel tacize maruz kaldıklarına dikkat çekiyor.

Guardian muhabirine konuşan Kemal Dilsiz adlı bir kişi, 60 kadar Suriyeli kadını Türk erkekleriyle evlenmesini sağladığını söylerken, "Türkiye'nin her yerinden erkekler beni arıyorlar, Suriyeli bir eş istiyorlar. Suriyeli kadınların daha sadık olduklarını, fazla konuşmadıklarını söylüyorlar" ifadelerini kullanıyor.

Dilsiz'e göre, Suriyeli bir kadınla evlenmenin toplam maliyeti yaklaşık 10 bin lira.

TÜRK KADINLAR ENDİŞELİ VE ÖFKELİ

Kızgınlık artıyor. Sınırdaki illerde ve ilçelerde kadınlar, Suriyelileri kocalarının aklını çelmekle suçluyor. Eşlerini kendilerini düzenli şekilde Suriyeli bir kadınla evlenmekle tehdit ettiklerini söylüyorlar.

Gaziantep'ten bir kadın hakları aktivistinin görüşlerine yer verilirken, "Kadınlar endişeli. Kocalarını kaybetme korkusu onlar üzerinde sürekli baskı yaratıyor. Maruz kaldıkları şiddet, tehditler, psikolojik baskı ve eşlerinin tacizleri arttı. Akıl hastalarının, özellikle de depresyona girenlerin sayısında artış gözlemledik. Ancak yetkililer bu konuya duyarlı yaklaşmıyor. Biz evleri ziyaret ediyoruz. Türk ve Suriyeli kadınlardan sorunun kökenini anlamalarını istiyoruz. Erkeklerin bu fırsatçılığı ile mücadele edebilmek için, sınırın her iki tarafındaki kadınlar birlikte hareket etmeli" dediği aktarılıyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Reyhanlı Türkiye Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
500

Yorumlar (83)

riki:

almayın böle insanları ülkemze kürtler yetiyor zaten bize bide bunları almayın.

26
19
yanıtYanıtla
mehmet:

cehennem senin gibilerle dolacak.

yanıt0
yanıt0
diki:

riki sen kurdler kadar medenıyetlı mısın ? hayrola kurdler annanla babanı mı aldı?

yanıt0
yanıt0
):

kürtler kendi topraklarında siz barbarlar istila ettiniz bu toprakları siz defolacaksınız buralardan

yanıt0
yanıt0
ilknur:

aşşağıdaki ömer adlı kardeşim kedi ulaşamıycagı ete mundar der biz türk kadınları bakımlıyızdır zırt pırt çocuk dogurmayız bakabilcemiz kadar çocuk yaparız kızlarımızı okuturuz onlara vatana hayrılı evlatlar yetiştiririz bizi çekemedikleri için çamur at izi kalsın hesabı bazı yorumlarda burdaki

19
20
yanıtYanıtla
HALİT:

BU DEDİKLERİNE KENDİN İNANIYONMU? :)))

yanıt0
yanıt0
MÜCAHİT 61:

kaç sefer dedim yorum yazmadan önce bişeyler kullanmayın diye bak yine uçuk bir yorum yazmışsın ilknur yapma böyle:))

yanıt0
yanıt0
onları alacaz deyip kendi ülkesini mahve:

milyonlarca kişiyi aldılar. milyonlarca psikolojisi bozuk insan heryere yayıldı. . bizim işyerine hergün kaç tane ''suriyeliyim'' deyip dilenmeye gelenler var. para vermeyincede arapça küfür ediyorlar. . yarın tüm ülkeyi mahvedecek bunlar. . .

33
4
yanıtYanıtla
Hakan:

Yorumlara bakıyorumda hak vermemek elde değil millet bıktı bizim kızların nazından :) Ha bide bu naza karşılık bişye olsa oda elde var sıfır . . Sadece dertleri bir çocuk yapıp sonra da Dana GİBİ Yatmak . . Aynaya bakın biraz kadınlık öğrenin diyorum . . . . . . . .

23
9
yanıtYanıtla
Yalan Dünya:

Haklisin karde$im, bizimkiler kücük bir tarti$mada bile annasinin yanina gidiyorlar. . . .

yanıt1
yanıt0
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title