Haberler

Suriyeli Gazeteciler Meslek Kulübü Kurdu

Suriyeli gazeteciler meslek kulübü kurduGAZİANTEP - Suriye'deki iç savaştan kaçarak, Türkiye'ye sığınan 95 gazeteci, yaşadıkları Gaziantep'te, Suriyeli Gazeteciler Kulübü kurdu.

Suriyeli gazeteciler meslek kulübü kurdu

GAZİANTEP - Suriye'deki iç savaştan kaçarak, Türkiye'ye sığınan 95 gazeteci, yaşadıkları Gaziantep'te, Suriyeli Gazeteciler Kulübü kurdu. Kulübün ilk toplantısına Türk gazeteciler de katıldı.

Özel bir otelde düzenlenen toplantıya, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, Valilik basın yayın müdürü Muammer Karadeniz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi basın-yayın müdürü Hüseyin Akay ve Suriyeli gazeteciler katıldı. Toplantı Suriye'deki savaşta hayatını kaybeden gazeteciler için saygı duruşu ile başladı. Ardından 95 Suriyeli gazetecinin bir araya gelişini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Toplantıda konuşan Gaziantep Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muammer Karadeniz, 6 yıldan beri bu şehrin havasını, suyunu hep birlikte teneffüs ettiklerini söyledi.

"Olayları gerçekliği ile bütün dünyaya sizler taşıyorsunuz"

Yeni oluşumun herkese hayırlı uğurlu olmasını dileyen Karadeniz, "Şehit gazetecilere öncelikle Allahtan rahmet diliyorum, Arap baharının bu güne kadar Suriye'de yaşattığı yakım, yıkım ve ulaştığı sonuçlardan dolayı hepimiz büyük acılar hissettik. Ortak coğrafyamızda, ortak kaderimizde paylaştığımız bu acıların bir an önce dinmesini canı gönülden temenni ediyorum. Halklarımız arasındaki bağların, kardeşliğin galip geleceğine inanıyorum. Bu şehirde sizler bizim kardeşlerimizsiniz biz de ensarlık anlayışıyla sizleri muhacir kardeşlerimiz olarak gördük. Bu imtihanı bu şehir 400 bin kardeşine karşı en iyi şekilde vermeye çalışıyor. Suriye halkının içinde bulunduğu durumu, karşılaştığı bütün olayları gerçekliği ile bütün dünyaya sizler taşıyorsunuz. Dünyanın artık görmezden gelemeyeceği bir durumdayız bunu da sizler başarıyorsunuz Allah razı olsun" dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay ise, Gaziantep'te 95 gazeteci olduğunu bilmediğini belirterek, bu derneğin birlik beraberlik dayanışmayı arttırarak, sayının daha da çoğalacağına inandığını ifade etti.

"Kucak açmaya hazırız"

Suriyelilere daha faydalı işlerin yanı sıra Gaziantep'e de faydalı projelerin ortaya çıkacağına olan inancını ifade eden Ay, "Gaziantep misafir bir şehir 400 bin Suriyeli kardeşimize kucak aştı. Gaziantep her yönde olduğu gibi basın yönünden de zengin bir şehirdir. Bir yerde kardeş kuruluş sayılırız. Sürekli istişare yapıp, bir araya gelelim. Bizi çıkardığımız gazetelerde Suriyeli kardeşlerimize Gaziantep basının tercüme eksikliğidir. Tercüman kullanmadan sizlerin bu eksikliği ile gidereceğine düşünüyorum. Ne kadar zor şartlar altında gazetecilik yapmaya çalıştığınızı tahmin edebiliyorum. İnsanlık dışı yaşanan bir savaş var, bombalardan kaçarak buraya sığındınız. Biz GGC ve Gaziantep olarak her zaman sizle beraber olmaya sizlere kucak açmaya hazırız. Gerek savaştan kaçarak, gerek orada kalarak haber peşinde koşarken hayatını kaybeden 418 Suriyeli kardeşimize ve sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bir an önce akan kanın son bulmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Basın Enformasyon Gaziantep İl Müdürü Ertan Koska da, "140 kadar gazeteci liste olarak bizim elimizde mevcut. Biz Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak çok yakın tarihte yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Gaziantep'teki Suriyeli Gazeteciler ile ilgili bir çalışmanın içerisinde olduklarını ifade etti. Koska, "Sizlerle yapacağımız toplantılar ve çalışmaların iki gerekçesi olacak, Suriyeli gazeteci kardeşlerimin Türkiye içerisinde hem kendi halkının hem bütün dünya devletlerindeki Müslümanlara hallerimizin anlatılması konusunda yardımcı olmanız. İnşallah çok yakın zamanda sizin devletinizde feraha kavuşacak, oraya döndüğünüzde Türkiye ile Suriye arasındaki haber ilişkilerini sizin aracılığınızla sağlamaya gayret edeceğiz. Bu bizim için çok önemli bir olay. Türkiye'de Suriyeli gazetecilerin en çok bulunduğu yerler İstanbul ve Gaziantep. Özellikle Gaziantep çok önemli, çünkü bütün dünyanın gözü burada. Burada önemli bir başlangıç yapıyorsunuz, bu başlangıcınız tarafımızca takip edilecek. Sizinle yapacağımız yardımlar, toplantılar, ortak çalışmalarda sizden yardım talep edeceğiz. Yardımlarınızı bekliyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde neye ihtiyaç hissediyorsanız dil, çalışma alanı ve izinler konusunda bizden yardım bekleyeceksiniz çok büyük bir ihtimalle bunları sağlamaya gayret edeceğiz" diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Basın-Haber Şube Müdürü Hüseyin Akay ise Gaziantep'teki tüm gazetecilerin bir aile olduğunu belirterek, "Belediye olarak biz de burada görevinizi daha iyi icra etmeniz için, hayatınızı daha iyi idame ettirebilmeniz için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. İnşallah bu tür toplantıları sık sık yaparız, tanışırız, gazetecilik mesleğini burada her dilde icra etmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

"Ammar ile birlikte 6 yıl içerisinde 418 gazeteci arkadaşımızı kaybettik"

Toplantıdaki Suriyeli Gazeteciler adına konuşan Komisyon Başkanı İmad Karkas, Suriyeli Gazeteciler Kulübünün kuruluşu hakkında bilgi verdi. Karkas, "Suriyeli gazeteci Ammar'ın şehit olması bizi çok üzmüştür. Çünkü Ammarla Gaziantep'te iki yıl beraberdik. Ama Ammar çok büyük medya gruplarının ve basının olmasına rağmen burada iş bulamadı. Onun için Suriye'ye gitmeyi tercih etti. Orada görevini yaparken Rus jetlerinin bombardıman sonrası şehit olmuştur. Ammar ile birlikte 6 yıl içerisinde 418 gazeteci arkadaşımızı kaybettik. Suriye içerisinde bu şekilde de yüzlerce Suriyeli gazeteci çalışıyor. Onun için bunları bir çatı altında toplama amacıyla bu kuruluş kuruldu. Birbirimize yardım etmek ve dayanışma amacıyla aynı zamanda kendilerimizi bu alanda geliştirmek amacıyla bu kuruluş kurulmuştur" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

İbrahim Ay Suriye Genel Haberler

Bakmadan Geçme

title