Haberler

Suriyeli Çocuklar Nasreddin Hoca ile Türkçe Öğrenecek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yardımeli Derneği işbirliğinde Arapça ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazırlanan "Nasreddin Hoca Kıssaları" kitabıyla Suriyeli çocuklara Türkçe eğitimi verilecek ve psikolojik destek sağlanacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yardımeli Derneği işbirliğinde Arapça ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazırlanan  "Nasreddin Hoca Kıssaları" kitabıyla Suriyeli çocuklara Türkçe eğitimi verilecek ve psikolojik destek sağlanacak.

YTB'den yapılan yazılı açıklamada, Nasreddin Hoca'nın fıkralarının Türkçe ve Arapça yer aldığı  "Nasreddin Hoca Kıssaları" kitabının şubat ayında yayımlandığı bildirildi.

Karikatürist Hasan Aycın'ın çizgileri ve Hakkı Erçetin'in derleme ve tercümesiyle basılan kitap, iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli çocukların sadece dil eğitimi için değil aynı zamanda psikolojik rehabilitasyonları için de kullanılacak.

YTB'nin desteklediği projeyle Suriyeli çocukların yanı sıra diğer Arap ülkelerindeki sığınmacılara ve öğrencilere de dağıtılmasının planlandığı belirtilen açıklamada, kitabın Adana ve Osmaniye'deki sığınmacı kamplarında dağıtılmaya başlandığı belirtildi.

Suriyeli çocukların Türkiye'deki mizah kültürünün sembol isimlerinden Nasreddin Hoca'yı Türkçe'nin yanında Arapça okumalarıyla birlikte hem Türkçelerinin gelişimi ve Nasreddin Hoca'yı tanımaları hem de savaşın neden olduğu psikolojiyi atlatmaları amaçlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, yayınlanan kitapla savaşın çocuklar üzerinde neden olduğu yıkıcı etkiyi bir nebze olsun azaltmak istediklerini söyledi.

"Kültürel tarihimizin sembol isimlerinden biri olan Nasreddin Hoca güldürürken aynı zamanda düşündüren bir alim, öğretmen, zeki ve hazırcevap birisi. Nasreddin Hoca gibi bir değerin şimdi kardeş Suriye halkı tarafından tanınacak olması çok önemli" diyen Bülbül, bunun gibi kültürel çalışmalara destek olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

İki dilde yayınlanan kitapta Nasreddin Hoca'nın "Sarığın Çalınması", "Kaftanın Düşmesi", "Heybe", "Turşuyu Kim Satacak", "Kedi ve Et", "Parayı Veren Düdüğü Çalar", "Kime İnanıyorsun", "Hoca ve Üç Papaz", "Al Elimi", "Ben Zaten İnecektim", "Kavuğun Marifeti", "Gene Ne Halt Ettin" fıkralarına yer verildi.

Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar pek çok ülkede birbirine benzer öyküleriyle anlatılan Nasreddin Hoca, toplumu ve kişileri eleştirerek tüm insanlığa hoşgörü, kardeşlik, barış ve iyimserlik mesajları vermesiyle biliniyor. Bu çerçevede UNESCO tarafından 1996-1997 yılı "Uluslararası Nasreddin Yılı" ilan edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Nasreddin Hoca Hasan Aycın Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title