Haberler

Suriyeli Çocuklar İçin Yeniden Öğrenci Oldular

Suriyeli sığınmacı çocukların okul öncesi eğitimini üstlenen Kilis Elbeyli Konteyner Kenti'nde görevli öğretmenler, iletişim sorununun önüne geçebilmek ve Arapça konuşan öğrencilere Türkçeyi daha kolay öğretmek için uzmanlardan eğitim alıyor.

Suriyeli sığınmacı çocukların okul öncesi eğitimini üstlenen Kilis Elbeyli Konteyner Kenti'nde görevli öğretmenler, iletişim sorununun önüne geçebilmek ve Arapça konuşan öğrencilere Türkçeyi daha kolay öğretmek için uzmanlardan eğitim alıyor.

Suriye'deki iç savaşın ardından sığınmacıları kabul etmeye başlayan Türkiye'nin güneydeki en uç noktalarından olan Kilis, Suriyeli yoğunluğuyla dikkati çekiyor. Yaklaşık 25 bin sığınmacının barındığı Elbeyli Konteyner Kenti'nde sayıları 9 bine ulaşan okul çağındaki çocuklar, yaş gruplarına göre okul öncesinden liseye kadar farklı sınıflarda eğitim hayatını sürdürüyor.

Arapça derslerinin yanı sıra Türkçe eğitim de alan öğrencilere, 46'sı Türk 226 eğitmen ders veriyor. Öğrencilerin eğitim kalitelerini artırmak için de Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde zaman zaman çeşitli eğitimler düzenleniyor.

Dil sorunu nedeniyle kurs açıldı

Özellikle okul öncesinde yaşanan dil sorunu nedeniyle eğitim kalitesinde düşüş olduğunu tespit eden Elbeyli Kaymakamlığı, bu sorunu çözebilmek için harekete geçti. Bu kapsamda TÖMER ile temas kuran kaymakamlık, okul öncesi öğretmenlerinin yabancı öğrencilere Türkçeyi daha rahat öğretebilmesi için eğitime tabi tutulmasını sağladı.

Konteyner kentte görev yapan 24 okul öncesi öğretmeni, mesai saatlerinin dışındaki özel zamanlarından fedakarlık ederek Suriyeli öğrenciler için yeniden öğrenci sıralarına oturdu.

Elbeyli Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konteyner kentin Suriye'deki savaş mağdurlarının kabul edildiği ve tüm ihtiyaçlarının karşılandığı bir yaşam alanı olduğunu söyledi.

Konteyner kentteki 9 bin civarında öğrencinin eğitimini sürdürebilmek için okul öncesinden liseye kadar hemen her seviyede okullar kurulduğunu anımsatan Sarı, eğitim öğretim yılının başlamasıyla öğrencilerle Türk öğretmenler arasında yaşanan iletişim sorununun önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Bu amaçla da TÖMER ile işbirliğine gidildiğini ve kampta görevli 24 okul öncesi öğretmenin eğitime alındığını vurgulayan Sarı, "Malumunuz bizim öğretmenlerimizin Arapça bilmek gibi bir durumu söz konusu değil. Genelde tercüman aracılığıyla dersler işleniyordu. Ancak bunun eğitim kalitesinde kayba neden olduğunu tespit ettik ve TÖMER'deki uzman eğitmenlerimiz öğretmenlerimizi eğitmeye başladı" diye konuştu.

Türkçe Okuma ve Yazma Beceri Kursu adı altında başlatılan eğitimler sayesinde, Türkçenin daha kolay öğretilebilmesi için kursiyerlere pratik bilgiler aktarıldığını ifade eden Sarı, böylece öğretmenlerin öğrencileriyle daha rahat iletişim kurabilmesinin sağlanacağına kaydetti.

Sarı, bu sayede hem eğitim kalitesinin artacağını hem de Suriyelilerin çocuklarının Türkçeye alışmaları için altyapı oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Elbeyli Türkiye Suriye Kilis Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı Everton Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Everton Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Everton Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Everton Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Everton Liverpool maçı CANLI izle! 24 Nisan Everton Liverpool maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Trabzonspor Karagümrük maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) TS Karagümrük maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Ziraat Kupası Yarı Final Tek Maç mı, İki Maç mı? İşte Detaylar 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title