Haberler

Suriyeli "Çocuk Gelinlere" Psikolojik Destek

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'da kurulan konteyner kente yerleştirilen 13 18 yaş aralığındaki 70 Suriyeli "çocuk geline", çocuk psikiyatristi Uzm. Dr. Meryem Özlem Kütük yönetimindeki 5 kişilik ekip tarafından psikolojik destek veriliyor Özlem Kütük: "Yaptığımız çalışmalar neticesinde, aslında çoğunluğunun savaş nedeniyle evlenmek zorunda kaldığını belirledik" "Teyze oğlu, amca oğlu gibi hep yakın akrabalarla evlendirildiklerini görüyoruz.

RAMAZAN KAYA - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'da kurulan konteyner kente yerleştirilen 13-18 yaş aralığındaki 70 Suriyeli "çocuk geline", çocuk psikiyatrisi uzman doktor Meryem Özlem Kütük yönetimindeki 5 kişilik ekip tarafından psikolojik destek veriliyor.

Malatya merkeze bağlı Fatih köyünde "Beydağı Konaklama Tesisi" adıyla kurulan konteyner kentte kalan Suriyeli sığınmacılardan 70 "çocuk gelin" için, Malatya Valiliği koordinesinde ruhsal destek programı başlatıldı.

Beydağı Devlet Hastanesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Bölümü'nden uzman doktor Meryem Özlem Kütük, psikolog Fatma Çelik, çocuk gelişim uzmanları Mehtap Karalı ve Gamze Bahşi ile tıbbi sekreter Mustafa Yıldırım tarafından yürütülen çalışma kapsamında, "çocuk gelinlere" psikolojik destek sunuluyor.

Çalışmalar çerçevesinde, "savaşın etkileri" konulu teste tabi tutulan "çocuk gelinlerin" ruhsal muayenesi de yapılıyor. "Çocuk gelinlerin", bebek bakımı ve gelişimi konusundaki bilgileri de ekip tarafından tespit ediliyor.

Çocuk psikiyatristi Kütük, AA muhabirine, konteyner kentteki sağlık ocağında yürütülen çalışmayla ilgili bilgi verdi. Çocuk gelinler konusunda daha önce Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF), Ürdün ve Lübnan'daki kamplarda birtakım çalışmalar yaptığını belirten Kütük, Türkiye'de ise bu konuya ilk defa kendilerinin eğildiğini söyledi.

Suriyeli çocuk gelinlere uyguladıkları testlerin ardından bir rapor hazırlayarak BM ve UNICEF'e sunacaklarını ifade eden Kütük, projenin amacının, 13-18 yaş arasındaki çocuk gelinlere ruhsal açıdan destek vermek olduğunu belirtti.

Yaptıkları görüşmelerde, 36'sı anne olduğu belirlenen çocuk gelinlerin, savaş nedeniyle evlenmek zorunda kaldığını tespit ettiklerini anlatan Kütük, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmalar neticesinde, çoğunluğunun savaş nedeniyle evlenmek zorunda kaldığını belirledik. Çoğunluğu, burada olmalarına rağmen, hatta çocukları olmasına rağmen, okula devam etmek istediklerini de belirtiyor. Çoğunluğu, 'aslında biz evlenmezdik, üniversite okumak isterdik fakat savaş nedeniyle bir tür koruma, ailelerin seçmiş olduğu bir koruma yöntemi olduğu için biz evlenmek zorunda kaldık' dediler. Baktığınız zaman da teyze oğlu, amca oğlu gibi hep yakın akrabalarla evlendirildiklerini görüyoruz. Çocuk gelinler, tüm dünyanın sorunu olduğu gibi burada da önemli bir sorun."

"Savaşla ilgili çok ciddi travmaları olduğunu fark ettik"

Bu çocuk gelinler arasında, Suriye'de kardeşini kaybeden, eşi yaralanan ve komşuları ölenler olduğunu belirten Kütük, "Bugün çok hazin bir şekilde, köyün bütün kadınlarına tecavüz edildiğini, kendilerinin ise çok zor şartlarda kaçtıklarını anlatan ve kendini her gün bunları düşünmek zorunda hissettiği için çok üzgün olan bir çocuğumuz geldi. 'Kendimi iyi hissetmiyorum. Nasıl iyi hissedebilirim ki? O insanlar hala orada eziyet görüyor. Ben buradayım ama nasıl mutlu olabilirim ki' diyen bir çocuk, bir yandan da kocaman bir şeyi sırtlanmış, bir evlilik yani, aynı zamanda kadın olmayı, çocukken kadın olmayı sırtlanmış" diye konuştu.

Program kapsamında yapacakları çalışmalara değinen Kütük, "Buradaki tespitlerimizde, savaşla ilgili olarak çok ciddi travmaları olduğunu fark ettik. O yüzden de bu projenin ikinci aşamasında bu çocuklarla sık sık görüşerek travma sonrası stres bozukluğunun etkilerini üzerlerinden atmalarını sağlamaya çalışacağız" dedi.

Bu çocukları, yaşadıklarının etkisinden uzaklaştırmak amacıyla çalışmalar yürüteceklerini aktaran Kütük, bu faaliyetlerini halı kursu ve boyama kursu ile çeşitli sosyal aktivilerle destekleyeceklerini sözlerine ekledi. - Malatya

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Malatya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title