Haberler

Suriye Sınırında Umke'den Gerçeği Aratmayan Tatbikat

Türkiye'nin Suriye'ye olan komşu illerinden olan Mardin'de yapılan ve adeta gerçeği arattırmayan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Tatbikatı mahalle sakinlerine korku dolu anlar yaşattı.

Türkiye'nin Suriye'ye olan komşu illerinden olan Mardin'de yapılan ve adeta gerçeği arattırmayan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Tatbikatı mahalle sakinlerine korku dolu anlar yaşattı. Tatbikatta, senaryo gereği inşaatta yaşanan göçükten yaralılar kurtarılarak ilk müdahaleleri yapılırken, siren sesleri ve dumandan korkan mahalle sakinleri Suriye'den top atışının yapıldığını sanarak korktular.

TATBİKATI, SURİYE'DEN SALDIRI YAPILDI SANDILAR

Sağlık Bakanlığınca, Marmara depreminin ardından 2003 yılında kurulan, tamamen gönüllülük esasıyla afetler ve olağanüstü durumlarda ihtiyaç sahiplerine yardım eden Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), doğal afetlere yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Hazırlıklar kapsamında Mardin UMKE ekibi, aldığı 7 günlük teorik eğitimden sonra İstasyon mahallesinde stresli bir ortamda inşaatta yaşanan göçükte kurtarma tatbikatını gerçekleştirdi. Tatbikat için sirenler çalınırken, paniğe kapılan mahalle sakinleri korku dolu anlar yaşadı. Ambulansların toplandığı alana gelen mahallelilerden kimisi kendilerine gelen ilk duyumlarda inşaatın çöktüğü kimisi ise, Suriye'den bomba atılması ile inşaatın çöktüğünü söyledi. Mahalle sakinlerinden Mehmet Ali Gümüş, Evde oturuyorduk. Bir aranda siren sesleri gelince komşularımız Suriye'den bomba atıldığını söylediğinde hepimizi buraya koştuk. Çok şükür bir şey olmadığını öğrenince rahat nefes aldık.ödedi. Suriye'den Türkiye'ye gelen Rojda Kerim ise Suriye'de zaten her gün böyle olaylarla karşılaştığımız için çok korktum. Bize inşaatın çöktüğünü ve içinde insanların yaralandığını söylediler. Ama geldiğimizde meğer tatbikatmışdedi.

Tatbikat gereği çöken inşaatın altında kalarlar, UMKE ekipleri tarafından çıkarntılıp ilk müdahaleleri yapılırken, tatbikat sonrası gazetecilere açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Mardin'de UMKE'nin 2008 yılında 15 kişilik bir ekiple kurulduğunu, aktif çalışmaları 2011 yılında Van'da meydana gelen depremle başladığını söyledi. UMKE ekibinin 2013 yılında ise, Suriye'de meydana gelen savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli göçmenlere verilen sağlık hizmetlerinde Midyat ve Nusaybin'de çeşitli görevler aldığını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Marmara Mardin Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title