Haberler

Suriye'nin Haseke İlindeki Rejim-Pyd Çatışması

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde, Beşşar Esed rejimi ile terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD arasındaki çatışmalarda onlarca militan ve 16 sivil öldü.

Türkiye sınırındaki Haseke'de geçen salıdan bu yana süren çatışmalarda, rejim güçleri savaş uçakları ve topçu birliklerini kullanmaya devam etti.

PYD militanlarının bulunduğu Nişve mahallesinin batısındaki bir karargah, kentin kuzey girişindeki Sabbag kontrol noktası ve güneyde Ez-Zuhur mahallesindeki mühimmat ikmal merkezinin hedef alındığı saldırıda, 20'den fazla militan öldü.

Rejim, örgütün kontrolünde sivil yerleşimlerin bulunduğu Vilat ve Dulab Avis semtleri ile Salihiye ve El Müfti mahallerine de saldırdı.

AA muhabirine bilgi veren Haseke merkezdeki hastane kaynakları, bombardımanda 16 sivilin yaşamını yitirdiğini, 34 yaralı olduğunu bildirdi.

PYD güçleri ise Güveyran mahallesi ve kent merkezindeki rejim karargahlarına havan topları ve hafif silahlarla saldırdı.

Rejimin kayıpları konusunda kesin bilgiye ulaşılamazken, çatışmaların yaşandığı bölge ve çevresinden binlerce kişinin güvenli yerlere kaçışı sürüyor.

Çatışmalarda dün PYD kontrolündeki bölgede 5'i sivil, 1'i militan 6 kişi ölmüştü.

Ülkede Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve PYD arasında, Halep'in kuzeyinde, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud'da, Haseke'de petrol alanlarında ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar meydana gelmişti. Ancak rejim, dün ve bugün PYD'ye karşı ilk kez savaş uçakları ve topçu birliklerini kullandı.

Esed rejimi ve PYD, Haseke ilini ve Kamışlı ilçesini birlikte yönetiyor. PYD rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyor. Esed rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini sürdürüyor. Haseke'deki bazı işyerlerinin vergileri, PYD ve rejim arasında paylaşılıyor. Çoğu zaman rejimin ve PYD'nin kolluk güçleri kentte müşterek devriye yapıyor. Haseke'nin kuzeydoğusunda PYD kontrolündeki Rümeylan petrol sahasının PYD ve rejim tarafından birlikte korunduğu, çıkarılan petrolün bir kısmının rejime verildiği biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Beşşar Esed Türkiye Suriye PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title