Haberler

Suriye Muhalefetinden Üç Aşamalı Yeni Vizyon

Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu (MYK), Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili üç aşamalı yeni vizyonunu açıkladı.

MYK Koordinatörü Riyad Hicab, İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yapılacak ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil edeceği Suriye toplantısı öncesinde, düşünce kuruluşu Stratejik Çalışmalar İçin Uluslararası Enstitüsü'nde (IISS) düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili yeni vizyonun detaylarını duyurdu.

"Siyasi Çözüm için Yürütme Çerçevesi" başlıklı yeni vizyonun Suriye ile ilgili kapsamlı bir müzakere sürecini ortaya koyacağını kaydeden Hicab, yeni vizyonun 2012 tarihli Cenevre bildirisi ile Suriye'deki siyasi süreçle ilgili şimdiye kadar ortaya konulan Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını temel aldığını ifade etti.

Hicab, "Bu vizyon, Suriye halkının umutlarını ve amaçlarını karşılamak için hazırlanmıştır. Ayrıca diktatörlükten kurtulmak için, özgürlüklerin korunduğu yeni bir siyasi sistem için hazırlanmıştır." diyerek yeni vizyonla Suriye'deki tüm grupların dikkate alındığı siyasi sürecin üç aşamasının olacağını söyledi.

İlk aşamanın 6 ay sürecek bir müzakere süreci olacağını belirten Hicab, bu süreçte ateşkes ilan edileceğini, sivillere yönelik bombardımanlara son verileceğini, şehirler üzerindeki ablukaların kaldırılacağını anlattı. Bu süreçle ayrıca hapishanelerde gözaltında tutulanların serbest bırakılmasının amaçlandığını kaydeden Hicab, yerlerinden edilmiş insanların ülkeye geri dönmelerinin sağlanacağını belirtti.

"Geçiş süreci 1,5 yıl"

Hicab, ikinci aşamayla ise 1,5 yıl sürecek bir geçiş sürecinin sağlanmasının hedeflendiğini dile getirerek "Bu süreç Beşşar Esed ve ekibinin gitmesiyle başlayacak. Oluşturulacak bir 'Geçici Yönetim Birimi", Suriye halkına karşı korkunç suçlar işleyen Esed ve ekibinin gitmesini sağlayacak." dedi.

Bu aşamada yeni bir anayasa taslağının da kaleme alınacağını belirten Hicab, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci aşamayla egemenlik, tam bağımsızlık, ulusal birlik, toprak bütünlüğü ve devlet kurumlarının işlemesi sağlanacak. Ayrıca tüm Suriyelilerin siyasi sürece tam katılımları sağlanacak. Kürt konusu, Suriye'nin ulusal konusu olarak değerlendirilmeli ve anayasadaki etnik, dilsel ve kültürel haklar dikkate alınmalı. Hiçbir dışlama olmadan kapsayıcı ulusal diyalog sağlanmalı."

Hicab, üçüncü ve son aşamada ise ulusal diyalog ve anayasal süreçlerin sonuçlarının uygulanmaya başlanacağını kaydederek bu süreçte BM'nin desteğiyle yerel, ulusal ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerektiğine işaret etti.

ABD ve Rusya'ya çağrı

Yeni vizyonun Suriye'nin geleceği için olduğunu ifade eden Hicab, "Bu vizyon Suriyelilerin ülkelerine dönmelerini sağlayacaktır. İnsanların umutlarını karşılayacaktır. Diktatörlükten demokratik bir ülkeye geçişimizi sağlayacaktır." diye konuştu.

Suriye halkını öldüren Beşşar Esed'in ülkenin geleceğinde rolü olamayacağını ve gitmesi gerektiğini vurgulayan Hicab, ABD yönetiminin de bu yönde hareket etmesi ve siyasi süreci desteklemesi gerektiğine dikkati çekti. Hicab, Rusya'yı da Esed rejimiyle ilgili tutumunu değiştirmeye çağırdı.

MYK üyesi Hind Kabawat da yeni vizyonun sivil toplum kuruluşlarına danışılarak hazırlandığını belirterek "Yeni vizyon tüm Suriye halkını kapsamaktadır. Sivil ölümlerin son bulmasını sağlamalıyız." dedi.

MYK'nın üç aşamalı yeni vizyonu bugün İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın ev sahipliği yapacağı toplantıda ele alınacak. Toplantıya Çavuşoğlu'nun yanı sıra ABD, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Ürdün, İtalya ve Avrupa Birliği'nden üst düzey yetkililerin de katılması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Beşşar Esed Riyad Hicab Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title