Haberler

Suriye Krizinin Vurduğu Hatay'ın 'Teşvikli İl' Olması İstenecek

HATAY Büyükşehir Belediyesi'nin Hürriyet Gazetesi ve Taşyapı İnşaat şirketi işbirliğiyle düzenlediği Hatay Ekonomi Zirvesi başladı.

HATAY Büyükşehir Belediyesi'nin Hürriyet Gazetesi ve Taşyapı İnşaat şirketi işbirliğiyle düzenlediği Hatay Ekonomi Zirvesi başladı.

Hatay Mesleki Eğitim Kursu (HATMEK) Merkezi'nde gerçekleştirilen Hatay Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, hükümetin Suriye'yle vizeleri kaldırdığı yıllarda sadece tarihi Uzun Çarşı'ya günlük 500 ile 700 bin dolar arası nakit para girdiğini, ancak 2012 yılı itibariyle bu paranın birden sıfıra indiğini söyledi. Başkan Çinçin şöyle konuştu:

"İstatistiğe yansıyan ve yansımayan rakamlar var. Bizim küçük bir çarşımız var, tarihi Uzun Çarşı. Buraya her gün vize muafiyeti döneminde Suriye'den 500 ile 700 bin dolar arası para girdiğini biz tahmin ediyorduk. Nakit para giriyordu ve kar marjı yüksek yerlere gidiyordu. Mesela giyim, tekstil ve zücaciyeye harcanıyordu bu paralar. İnsanlar geliyordu, nakit parayı harcıyordu, çoğu da faturasızdı, bu nedenle rakam TÜİK rakamlarına girmiyordu. Dolayısıyla baktığımızda sadece Antakya'nın yılda kaybı 300 milyon dolar civarında nakit para ve bu daralmadı, birden sıfırlandı. Yani 100'den sıfıra düştü. Yani bu sadece bizim için değil yakın iller için de geçerli."

Suriye'den gelen sığınmacıların dağılımına da dikkat çeken Hikmet Çinçin, "Dağılıma baktığımızda 500 bin civarında Şanlıurfa'da, 400 bin İstanbul'da. İstanbul'un nüfusu 14- 15 milyon, Hatay'ın nüfusu 1.5 milyon, 400- 500 bin mülteci. Reyhanlı'da nüfus 50- 60 bin, mülteci 50 bin, Kilis'te nüfus 100 bin, mülteci 120 bin. Bu nedenle fark oldukça homojenize, şoklayıcı."

BAŞKAN SAVAŞ: HÜKÜMET HATAY'A ŞEFKAT ELİNİ UZATMALI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş da, Hatay'ın zor günler geçirdiğini belirterek, hükümetin şefkatli eline ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ortadoğu'daki 13- 14 ülkeden soyutlanmaya başladıklarını belirten Savaş, şunları söyledi:

"Sıkıntılar baş gösterdi, buna bir de Rusya eklendi. Hatay'da hem coğrafik imkanlar, hem tarım, hem lojistik sektörleri gerçekten de Türkiye ortalamasının üstündeydi. 2013 yılına kadar biz Türkiye'nin 7'inci büyük ekonomisiydik. Bu gittikçe düşüyor ve gelirler azalıyor. Bunu büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerine gelen gelirler gittikçe azalıyor, buradan biliyoruz. Özellikle borç alma ve ödemede iş dünyası eski dinamizminin çok altında, ekonomimiz gittikçe sığlaşmakta. Borç alırken zorlanıyoruz, ipotek gösterdiklerimiz değerinin altında oluyor, alınan borcun hızlı şekilde ödenmesi için bankalar bastırıyor. Özel bankalar ise Hatay'a kredi vermekten imtina ediyor. Biz şunu istiyoruz, devletimiz, hükümetimiz Hatay'a sıcak elini biraz uzatsın. Hatay'ın belki ilk defa bu kadar ekonomik kaygı yaşadığını görüyoruz, bugünlerde bize destek olsunlar. Çünkü biz hızlı bir şekilde dibi de görebiliriz, hızlı şekilde zirveyi de görebiliriz. Ama yarın Ortadoğu'daki meseleler bittiğinde işadamları ve esnafımız oradaki gelecekle ilgili inşaya hazır olsun."

'TEŞVİKLİ İL' OLMASI İSTENECEK

Yapılan konuşmaların ardından Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent'in yönettiği, Hürriyet Ekonomi Yazarı Uğur Gürses'in de katılımcı olduğu panel gerçekleştirildi. Ekonomi Zirvesi'nde elde edilen bilgiler ışığında hazırlanacak Hatay Ekonomi Raporu'nun önümüzdeki ay içinde Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı ve Ekonomi Bakanı'na iletileceği ve Hatay'ın teşvikli iller arasına alınmasının isteneceği belirtildi.

- Hatay

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antakya Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title