Haberler

Suriye Krizi'nin Komşu Ülkelere Etkileri" Paneli

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan, bütün krizlerin aynı zamanda bir fırsat olduğunu belirterek, "Kızılay ve AFAD gibi devlet kurumlarının Suriye krizi sürecinde kapasitelerine geliştirmesine şahit olduk" dedi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan, bütün krizlerin aynı zamanda bir fırsat olduğunu belirterek, "Kızılay ve AFAD gibi devlet kurumlarının Suriye krizi sürecinde kapasitelerine geliştirmesine şahit olduk" dedi.

Swissotel'de ORSAM ve Konrad Adenauer Stiftung Derneği (KAS) iş birliğiyle düzenlenen "Suriye Krizi'nin Komşu Ülkelere Etkileri" adlı panelde konuşan Orhan, krizin başlamasından bu yana 10 milyar dolar harcayan Türkiye'nin Suriyeli mültecileri ağırlayan diğer ülkelerle kıyaslandığında ekonomik kapasitesi, demografik yapısı ve etkin devlet mekanizmasıyla mültecileri hazmetme konusunda iyi bir konumda olduğunu anlattı.

Orhan, krizle beraber ilk başlarda sığınmacılara yardım konusunda yetersiz kalan Kızılay ve AFAD gibi gerek devlet kurumlarının, gerekse de STK'ların eğitim ve sağlık alanlarında kurumsal kapasitelerini geliştirdiğine dikkati çekti.

Suriye iç savaşının ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de zarar gördüğünü anımsatan Orhan, bununla beraber Suriyeli sığınmacıların Türkiye'nin dış ticaretinin artmasına katkıda bulunmasıyla dış ticaretin eski haline döndüğüne işaret etti.

Dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke konumunda olan Türkiye'nin sınırlarının, Suriye'deki iç savaşın uzamasıyla YPG ve DAEŞ gibi terör örgütleri tarafından tehdit edildiğini hatırlatan Orhan, diğer ülkelere kıyasla Türkiye'den terör örgütlerine katılan aşırıcıların daha az olduğuna vurgu yaptı.

Orhan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilememesi halinde Türkiye'nin PYD ve DAEŞ'in kontrol ettiği bölgelerle sınırında kaygı duyacağı bir durum olacağına da işaret etti.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Ferhat Pirinççi de Türkiye'nin komşu ülkelere oranla Suriyeli sığınmacıların yüzde 59'una evsahipliği yaparak en büyük yükü omuzladığını, Lübnan'ın mültecilerin yüzde 22'sini, Ürdün'ün yüzde 14'ünü ve Irak'ın da yüzde 5'ini barındırdığını dile getirdi.

Irak'ın Bağdat ve Erbil yönetiminin mülteci kabulü konusunda farklı tutum sergilediğini, bununla beraber terör örgütleri PKK, PYD ve DAEŞ'in ülkeye gelen mültecilere baskısı sonucu bu ülkede mülteci sayısının çok yükselmediğini ifade eden Pirinççi, gelen göçün Irak'ta bir süredir devam eden hükümet kurma çalışmalarına da hız kazandırdığını belirtti.

Pirinççi, DAEŞ, PYD, PKK, Peşmerge ve Irak ordusu tarafından ortaya konulan "yerinden edilme" politikasının radikalleşmeyi artırarak DAEŞ gibi terör örgütlerine katılımda artış görülmesine sebep olduğunu söyledi.

"Karşımıza Hizbullah'tan daha büyük bir terör örgütü çıkacak"

Pirinççi, krizin, siyasi istikrarı olmayan Lübnan'ın yetersiz altyapısına çok zarar verdiğine, ülkede siyasi aktörlerin de krize yönelik tutumunun devlet yapısını neredeyse etkisiz hale getirdiğine, bu durumun da Lübnan'da yapılması planlanan meclis seçimlerinin iki kez ertelenmesine sebep olduğuna vurgu yaptı.

Krizin Lübnan'daki farklı mezheplerden gruplar arasında radikalleşmeyi artırdığının altını çizen Pirinççi, "Lübnan'daki Suriyelilerin yüzde 5'i bile radikalleşse karşımıza Hizbullah'tan daha büyük bir terör örgütü çıkacak." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kızılay Lübnan Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title