Haberler

Suriye Konulu Astana 3 Toplantısı

ASTANA (AA ) - Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleri ikili görüşmeler yaptı.

ASTANA (AA ) - Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleri ikili görüşmeler yaptı. Taraflar, ateşkesin güçlendirilmesini değerlendirdi.

Esed rejiminin ateşkes ihlallerinin sürmesi nedeniyle askeri muhalefetin katılmadığı Astana 3 toplantısı, TSİ 09: 00 sularında JW Marriot Oteli'nde ikili görüşmelerle başladı.

İlk görüşme, Esed rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi başkanlığındaki heyet ile Rus heyet arasında gerçekleşti. Caferi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev başkanlığındaki heyet ile görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.

Rejim güçlerinin ateşkes ihlallerini sürdürdüğünü inkar eden Caferi, muhalefetin "toplantıya katılmamak için bahane ürettiğini" iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti de TSİ 12.00 civarında BM yetkilileriyle bir araya geldi.

Büyükelçi Milos Strugar'ın temsil ettiği BM heyetinin ardından, Türk heyeti, İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Ensari başkanlığındaki yetkililerle ile görüştü.

Bu sırada İran, Rus ve BM heyetleri arasında ikili toplantılar düzenlendi.

Türk heyeti daha sonra TSİ 14.00 sularında Rus heyet ile 1,5 saat süren bir toplantı yaptıktan sonra, İranlı yetkililerin katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantılara katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, ana gündem, ateşkesin güçlendirilmesi ve uygulanmasının sağlanması etrafında şekillenirken, Rus tarafı, sahadaki "askeri muhalifler" ile "teröristler" arasında bir ayrım yapılmasını önerdi.

Lavrentiev de basına yaptığı açıklamada, muhalefetin katılmamasının Astana sürecinin etkinliğini azaltmayacağını savunarak, bugünkü görüşmelerin gergin ama etkin geçtiğini belirtti. Astana süreci güvenli şekilde ilerlediğini ve garantör ülkelerin konuşacağı yeterli konu olduğunu kaydeden Lavrentiev, "Şu an üzerinde çalıştığımız belgelerin kabul edilmesi için zamana ihtiyacımız var. Yarın ne tür belgelerin onaylayacağıyla ilgili konuşmak için erken." dedi.

Rus temsilci, bir soru üzerine, "Türkiye muhalefetin ateşkese uymasından sorumlu. Görüşmelere gelmemesinden sorumlu değil." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti.

Ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, İran, Birleşmiş Milletler (BM), muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 Şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 Şubat'taki ikinci toplantıda, tüm taraflar, yeniden bir araya gelmişti.

Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes ihlallerinin sürmesi üzerine ise Astana 3 toplantısına katılmama kararı aldı.

Astana'daki görüşmelerin düzenlendiği sıralarda, Esed ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist gruplar, Halep, İdlib, Şam ve Dera'da muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere saldırılarını sürdürdü.

Tüm tarafların bir araya geleceği ana toplantı yarın Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov'un başkanlığında gerçekleşecek.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Suriye Astana Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title