Haberler

Suriye İnsani Yardım Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı

AFAD Başkanı Oktay: "(Suriyeliler için harcanan miktar) Bugün itibarıyla 5 milyar dolara yaklaşan bir rakamdır, Türkiye'ye maliyetinden bahsediyoruz" "Bu 5 milyar doların uluslararası boyutu, sadece 265 milyon dolar.

Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeliler için yapılan harcamanın bugün itibarıyla 5 milyar dolara yaklaştığını belirterek, "Bu 5 milyar doların uluslararası boyutu, sadece 265 milyon dolar. Uluslararası boyuttan yeteri kadar ses gelmediğini düşünüyoruz. Birleşmiş Milletlerin bu 265 milyon dolar içerisindeki katkısı ise 170 milyon dolar" dedi.

Suriye İnsani Yardım Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla AFAD binasında gerçekleştirildi.

Oktay, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gerek Suriye gerekse Irak'tan gelen misafirlerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamaya yönelik görüş alışverişinde bulunmak üzere sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyledi.

AFAD'ın kuruluşunun 5. yılını da kutladıklarını belirten Oktay, AFAD'ın Türkiye'nin ortak gücü haline dönüştüğünü vurguladı. Tüm bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bu işi yürüttüklerini dile getiren Oktay, 5 yılda çok ciddi yol aldıklarına işaret etti.

Oktay, bugünün aynı zamanda 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin, göçmenlere ilişkin dayanışmanın en güzel örneğini sergilediğini bildirdi.

Türkiye'nin bugün itibarıyla 1 milyon 650 bin Suriyeliye kapılarını açtığını ifade eden Oktay, Irak'tan gelen göçmenlere de aynı samimiyet ve sıcaklığı gösterdiklerini söyledi.

-"Biz 8 kat daha cömertiz"

"Birleşmiş Milletler raporlarına baktığımızda, gerek 2013 gerekse 2012 itibarıyla toplam gayri safi milli hasılasını insani yardımlar noktasında harcayan ülke olarak ilk sıradayız" bilgisini veren Oktay, "ABD, gerçek rakamlara baktığımızda birinci sırada. İkinci sırada İngiltere var, biz üçüncü sıradayız. Ama bunu toplam milli gelir içerisinde kıyasladığımızda, bizimle ABD arasındaki fark 8 kat. Yani biz 8 kat daha cömertiz" değerlendirmesinde bulundu.

AFAD olarak üç ana sistemleri bulunduğunu anlatan Oktay, şöyle devam etti:

"Müdahale noktasında ortak bir sistem geliştirdik, 2015 ocak ayında bunu devreye alıyoruz. 'Herhangi bir afette Türkiye'yi sıfırıncı dakikaya hazırlıyoruz' dediğimiz bir sistem bu. Burada sivil toplum kuruluşlarının çok ciddi bir önceliği olacak. Çok uzun zamandır çalıştığımız, gerek standartların belirlenmesi ve afetlerde sivil toplum kuruluşlarımızın entegrasyonu gerekse akreditasyon sisteminin geliştirilmesiyle ilgili sona gelmiş durumdayız. Gerek bireysel boyutta gönüllülerin akreditasyonu gerekse sivil toplum kuruluşlarının akreditasyonunda sistemi son aşamaya getirdik. Ocak itibarıyla bunu yürürlüğe koyuyor olacağız."

AFAD Yardım Dağıtım Sistemi çalışmalarına değinen Oktay, uluslararası ve Türkiye'deki bütün kamu kurum ve kuruluşları, özellikle de sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımların, yerel ve merkezdeki ihtiyaçların arz ve talep olarak online görülebileceği bir sistem geliştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin çok ciddi yardımlar yaptığını belirten Oktay, kamu boyutundaki yardımların, uluslararası ortamda ve yerelde paylaşıldığını bildirdi. Sivil toplum kuruluşlarının ise yaptıkları yardımları düzenli raporlayamadığını dile getiren Oktay, bunun Türkiye'nin yardımlarının toplama yansımasıyla ilgili de sıkıntı yarattığını kaydetti.

Fuat Oktay, geliştirdikleri sistemin bu konudaki sorunları gidereceğini belirtti.

-"5 milyar dolara yaklaştı"

Oktay, "Suriyeliler için harcanan miktarın" sorulması üzerine "Bugün itibarıyla 5 milyar dolara yaklaşan bir rakamdır, Türkiye'ye maliyetinden bahsediyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 1 milyon 650 bin Suriyelinin misafir edildiğini belirten Oktay, bu kişilerden 225 bininin 22 kampta barındırıldığını dile getirdi.

Geriye kalan çok büyük bölümün farklı şehirlerde olduğunu anlatan Oktay, "Yoğunluklu olarak sınır şehirlerimiz ama onun ötesinde bazı metropol şehirlerimizde de bir yoğunluk var. Hangi şehrimizde ne kadar olduğunu, bugün itibarıyla düne göre çok çok daha iyi biliyoruz. Çünkü bunun yaklaşık 1 milyon 400 bini biyometrik kayıt altına alınmış durumda" diye konuştu.

Suriyeliler için harcanan 5 milyar doların uluslararası boyutunun sadece 265 milyon dolar olduğunu ifade eden Oktay, "Uluslararası boyuttan yeteri kadar ses gelmediğini düşünüyoruz. Birleşmiş Milletlerin bu 265 milyon dolar içerisindeki katkısı 170 milyon dolardır. BM'nin bütün birimleri bunun içerisinde" dedi.

-"Kayıtlı kısım yaklaşık 400 milyon dolar"

Sivil toplum kuruluşlarının katkılarına da değinen Oktay, şunları kaydetti:

"Bizim sistemimize kayıtlı rakamı ilan edebiliyoruz. Yani yaklaşık 5 milyar doların içerisinde sivil toplum kuruluşlarımızın rakamı az görünüyor. Sebebi de kayıt yapılmadığı için yapılabildiği kadarıyla gösterebiliyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızın bize ifade ettikleri, bugüne kadar toplam 1 milyar doların üzerinde yardım yaptıklarıyla alakalı. Ancak sistemimize kayıtlı rakam bunun çok altında olduğu için biz ancak onu ifade edebiliyoruz. Şu ana kadar kayıtlı olan kısım bizde yaklaşık 300, 400 milyon dolar."

Türkiye'nin insani yardımlarda din, dil, ırk, mezhep, coğrafya ayrımı gözetmediğini vurgulayan Oktay, Kobani'den gelenler için Suruç'ta en geç 2-3 haftaya kadar yeni bir kamp açacaklarını da sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title