Haberler

Suriye Donörler Konferansı

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'deki krizde kuşatma altındaki sivillere yardım ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Çatışmanın bütün taraflarının uluslararası insani hukuku çiğneyen uygulamalarına son vermelerini sağlamalıyız" dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'deki krizde kuşatma altındaki sivillere yardım ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Çatışmanın bütün taraflarının uluslararası insani hukuku çiğneyen uygulamalarına son vermelerini sağlamalıyız" dedi.

Londra'daki " Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı konferansın sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cameron, konferansta bugüne kadar insani bir kriz için bir günde ulaşılan en büyük meblağda yardımın toplandığını söyledi.

"Bugün umut günü, hayat kurtarma günü, geleceği kurma günü ve insanlara geleceklerini kurma şansının verildiği bir gündür" ifadesini kullanan Cameron, 10 milyar doları aştığını söylediği yardım paketine katkı veren herkese teşekkür etti.

İngiltere'nin de geçen yıl yaptığı yardımı bu yıl iki katına çıkardığını belirten Cameron, Suriye'ye 2016 için 510 milyon sterlin insani yardımda bulunacaklarını kaydetti.

Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın, konferans kapsamında, topraklarındaki sığınmacı çocuklara eğitim sağlama sözü verdiğini anlatan Cameron, "Uluslararası toplum da onları, bir neslin daha kaybolmasını önleyecek kaynaklarla destekleyecek" dedi.

Cameron, bu kapsamda şu an eğitim sistemi dışında bulunan 1 milyon çocuğun gelecek öğrenim yılı sonu itibarıyla eğitim sistemine sokulmuş olacağını söyledi.

Çocukların eğitiminin kendileri için sadece ahlaki bir mesele olmadığını ifade eden Cameron, "Bu, uzun vadeli güvenlik ve istikrar için de hayati önem taşıyor. Çalışamayan, aşırı akımlara ve radikalleşmeye karşı korumasız, okul dışında kalmış bir sığınmacı nesli olmamalı" diye konuştu.

Konferansta, uluslararası finans kuruluşlarının sözünü verdiği kredi miktarının da 40 milyar dolayında gerçekleştiğini anlatan Cameron, bunun sonucu olarak Suriye'ye komşu ülkelerde 1 milyon kişiye istihdam sağlanmasını beklediklerini açıkladı.

"Bugün elde ettiğimiz başarılar Suriye'deki krize çözüm değil" ifadesini kullanan Cameron, şunları söyledi:

" Suriye'de, halkın bütün ihtiyaçlarını karşılayan yeni bir hükümete siyasi geçişe ihtiyaç var. Kuşatılmış kentlerde mahsur yüz binlerce masum Suriyeliye yardım görevlilerinin ulaşması gerekiyor. Sivillere karşı kabul edilmesi mümkün olmayan boyutlarda şiddet kullanılmasını önlemeye dönük gayretlerimizi artırmalıyız. Çatışmanın bütün taraflarının uluslararası insani hukuku çiğneyen uygulamalarına son vermelerini sağlamalıyız. Rusya, rejim üzerindeki etkisini kullanarak, sivil ayrımı gözetmeden yaptığı saldırılara, özellikle de varil bombalamalarına son vermesi için baskı yapmalı. Rusya, Viyana sürecinin öngördüğü ateşkese dönük adımları desteklemeli."

İhtiyaç duydukları sürece hem Suriye halkının, hem de Suriye'ye komşu ülkelerin yanında duracaklarını ifade eden Cameron, "Son günlerdeki zor müzakereler sadece önümüzdeki yolun ne kadar sorunlu olacağını gösteriyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

David Cameron Londra Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title