Haberler

Suriye'den kaçan Ermeni kardeşlere Türkiye kucak açtı -

Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabasındaki çatışmalar nedeniyle evlerinde mahsur kalan ve önceki gün muhalifler tarafından kurtarılarak Türkiye'ye getirilen yaşlı Ermeni kardeşlere, Türkiye kucak açtı.

SALİM TAŞ - Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabasındaki çatışmalar nedeniyle evlerinde mahsur kalan ve önceki gün muhalifler tarafından kurtarılarak Türkiye'ye getirilen yaşlı Ermeni kardeşlere, Türkiye kucak açtı.

Esed rejimine bağlı birlikler ile muhalifler arasındaki çatışmaların ardından muhaliflerin eline geçen Keseb kasabasında yaşayan Sırpuhi Titizyan (80) ve Satenik Titizyan (82) adlı iki Ermeni kız kardeş, terk edilen kasabada mahsur kaldıkları evlerinde bulundu. Titizyan kardeşler, kendi istekleriyle muhalifleri tarafından Türkiye'ye getirildi.

Yayladağı ilçesi sınırında Kaymakam Turan Yılmaz tarafından alınarak öğretmenevinde sağlık kontrolünden geçirilen Ermeni kardeşler, yemek ikram edildikten sonra Samandağ ilçesinde Ermeni vatandaşların yaşadığı Vakıflı Mahallesi'ne getirilerek buradaki pansiyona yerleştirildi.

Sırpuhi Titizyan, tercüman aracılığıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce eşinin hayatını kaybetmesinin ardından Keseb'te komşusu olan ve yalnız yaşayan ablası ile yaşamaya başladıklarını belirtti.

Kasabada çatışmaların başladığı güne kadar çok güzel günler geçirdiklerini ifade eden Titizyan, geçimlerini yetiştirdikleri bazı ürünleri satarak sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

- "Bizi kimse almaya gelmedi"

Suriye'de, 11 yıl önce Halep'e gelin gönderdiği kızı ve ablasından başka kimselerinin olmadığını ifade eden Titizyan, şöyle konuştu:

''Keseb'te çatışmalar başlayana kadar Halep'te olan kızımla sürekli telefonla görüşüyordum. Hatta çatışmaların ilk başladığı gün de kızımla görüştüm. Kendisine patlama seslerinin geldiğini söyledim. O da 'anne korkma o sesler uzaktan geliyordur' dedi. Ertesi gün kızıma ulaşmaya çalıştım fakat çatışma nedeniyle telefon telleri kopmuştu. Çatışmaların başladığı ilk gün, komşularım Lazkiye'ye doğru kaçacaklarını söyledi. Biz de onlarla geleceğimizi söyledik ama bizi kimse almaya gelmedi. Zaten yürümekte zorluk yaşadığımız için evden dışarı çıkamadık. Dışarıda ne olup bittiğini anlamıyorduk. Yaşlı olduğumuz için ayda birkaç kez mutfak malzemelerimizi toplu olarak alırdık. Çatışmaların başlamasından birkaç gün önce un, buğday, makarna gibi malzeme almıştım, günlerdir bunları yedik ama sonra yiyeceklerimiz tükendi."

- "Muhalifler yemek verdi"

Yiyeceklerinin bitmesinin ardından çatışmalar nedeniyle iki gün dışarı çıkamadıklarını ve aç kaldıklarını belirten Titizyan, muhaliflerin kendilerine yardımcı olduğunu kaydetti.

Evlerine yaklaşık 10 kişilik muhalif grubun geldiğini aktaran Titizyan, "Bir sabah evimize muhalif olduklarını öğrendiğim yaklaşık 10 kişi geldi. Önce çok korktuk. Bize korkmamamızı söyleyerek, ihtiyaçlarımızı sordular. Bizde aç olduğumuzu söyledik. Muhalifler bize ekmek, peynir ve zeytin gibi yiyecek birşey getirdiler. Bize çok iyi davrandılar'' dedi.

Kendilerine yardımcı olan muhaliflere Lazkiye'ye gitmek istediklerini söylediklerini ancak yolun güvenli olmaması nedeniyle muhaliflerin bunu kabul etmediğini ifade eden Titizyan, bunun üzerine Türkiye'ye gelmek istediklerini dile getirdi.

Türkiye'de kendilerine çok iyi davranıldığını, Vakıflı Mahallesi'ndeki soydaşlarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Titizyan, Beyrut'ta olan ablası ve yakınlarının yanına gitmek istediklerini bildirdi.

Satenik Titizyan da kendilerine çok iyi bakıldığını belirterek, dünyaya barış gelmesi ve Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesi için Allah'a dua ettiğini kaydetti.

Vakıflı Mahallesi Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar ise Keseb'te yaşayan Ermeni halkın çatışmaların yoğunlaşmasıyla evlerini boşalttığını ve Lazkiye'ye doğru kaçtıklarını aktardı.

Türkiye'ye getirilen iki soydaşlarına sahip çıktıklarını, mahallede bulunan pansiyona yerleştirdiklerini ve her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Çapar, şunları söyledi:

''Her ne kadar burada iyi ve rahat olsalar da akrabalarının, komşularının yanındaymış gibi olmaz. Suriye'de, Sünnilere yönelik katliamda da aynı hisleri yaşadık ve sesimizi çıkardık. Bu savaşın bitmesini, bu insanların acı çekmemesini ve ölmemesini diledik. İnsanlardan bunu durdurmaları için ellerinden geleni yapmalarını istedik. Yine Suriye'de yapılan Alevi katliamına karşı da aynı sesi ve hissiyatı yaşadık. Şimdi Ermeniler acı çekiyor. Ermeniler evlerini yurtlarını boşaltıyor. Bununda aynı hissiyatını yaşıyoruz. Oradaki savaşın bir an önce bitmesini, insanların huzura ve barışa kavuşmasını istiyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Yayladağı Lazkiye Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title