Haberler

Suriye'deki yangından kurtarıldı, İstanbul'da sergileniyor

Güncelleme:

Suriye'deki yangında yok olmaktan kurtarılan Kur'an-ı Kerim'in ilk dönemine ait Kufi yazı türüne ait nüshalar İstanbul'da Türk-İslam Sanatları Müzesi'nde sergileniyor.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Emeviye Camii'nde çıkan büyük yangından kurtarılan 8. ve 9. yüzyıla ait rulo halindeki Kur'anı Kerim'ler, İstanbul'da İslam Eserleri Müzesi'nde sergileniyor. Kur'an-ı Kerim nüshaları Şam'da bulunan Emeviye Camii'nde 1917 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında çıkan yangından zarar görmeden kurtarılmıştı. Kur'an nüshaları o dönemde Türk ve İslam Eserleri Kurucu Heyeti Üyesi İsmet Bey'in refakatinde trenle İstanbul'a getirilmişti. Suriye'den getirilen ve paha biçilemeyen bu eserler, "Şam evrakları koleksiyonu" olarak anılıyor. İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin, "Sergide ilk Kur'an ciltlerinden başlayarak halifeler döneminden, Abbasi, Memluk, Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait zengin bir arşiv bulunuyor" diye konuştu.

Sergi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından Türk Hava Yolları'nın katkıları ile düzenlendi.

Koleksiyon 250 bin yapraktan oluşuyor

Şam Evrakları Koleksiyonu Kur'an-ı Kerim'in günümüze ulaşan ilk nüshalarını ihtiva etmesinin yanı sıra İslam kitap sanatının ilk örneklerinin bulunduğu dünyanın sayılı koleksiyonlarından biri. 250 bin yapraktan oluşan '' Şam Evrakları Koleksiyonu''nun nadir parçaları, "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ" Sergisi'nde İstanbullularla buluştu. Adını, getirildiği Şam Emeviye Camii'nden alan ''Şam Evrakları Koleksiyonu'', 8. yüzyıl sonu ile 19. yüzyıl arasına tarihlenen binlerce belgeden oluşuyor. Koleksiyonun en dikkat çekici bölümü ise, kuşkusuz parşömen ve kağıt üzerine yazılmış Kur'an yaprakları, rulo Kur'anlar ve üzerine deri kaplanmış ahşap ciltler. Kur'an-ı Kerim'in ilk yazı türü olarak bilinen Kufi yazıyı konu alan sergi, bu hatta ilişkin ilginç örnekleri bünyesinde barındırıyor. Dünya'da Kufi yazı türünde en geniş kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyan "Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ" 10 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Suriye Şam Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title