Haberler

Suriye'deki İç Savaş

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Gareth Bayley, Beşşar Esed'in, Suriye'de insanların aç bırakılması ve acı çekmesini bir "savaş silahı" olarak kullandığını söyledi.

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Gareth Bayley, Beşşar Esed'in, Suriye'de insanların aç bırakılması ve acı çekmesini bir "savaş silahı" olarak kullandığını söyledi.

Bayley'in, Suriye'ye yönelik uluslararası insani yardım çabalarına ilişkin yaptığı açıklamaları, İngiliz hükümetinin Suriye politikasına ilişkin bilgi paylaştığı "Suriyeliler için Birleşik Krallık" isimli Twitter hesabından yayımlandı.

Suriye'de insani yardımların sürekli engellenmesinin yasa dışı olduğunu bildiren Gareth Bayley, "Kuşatma altındaki bölgelerle ilgili gerçek, bu bölgelerin çoğunluğunun Suriye rejiminin ablukası altında olması ve birçok durumda rejimin bu bölgelere yardım girişlerini reddediyor olmasıdır. Bu sadece şu şekilde açıklanabilir; o da insanların aç bırakılması ve acı çekmesini Esed'in bir 'savaş silahı' olarak kullanmasıdır." dedi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyelerinin 17 Mayıs'ta, insani yardımların karadan ulaşmasına rejimin 1 Haziran'a kadar izin vermesi için son ikna çabalarına bağlılığını gösterdiğini aktaran Bayley, "Rusya ve İran da buna bağlı kaldı. Sorumluluklarını yerine getirdiğinden emin olmak üzere rejimi ikna için yer aldılar. Tüm bariz abluka altındaki bölgelere yardımların havadan yardım bırakılması son çare. Bu, yardımların ulaştırılması bakımından pahalı ve karmaşık bir yol. Ancak, yardımların ulaştırılmasına yönelik bağlılığımızı gerçekleştirmemiz hayati önem taşıyor. Birleşik Krallık bunu gerçekleştirmek için hazır konumda." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin yeniden tesis edilmesi, abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması ve siyasi geçiş sürecinin hızlandırılması amacıyla, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bu ay düzenlenen ISSG toplantısında, rejimin ablukası altındaki bölgelere insani yardımı tekrar başlatma tarihi olarak 1 Haziran'ın belirlendiğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere 1 Haziran'a kadar insani yardım ulaştırılması konusunda ilerleme kaydedilemezse, son çare olarak havadan yardım göndermeye başvuracaklarını söylemişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşik Krallık Beşşar Esed Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title