Haberler

Suriye'de savaş suçu belgeleri - Bülent Tezcan -

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anadolu Ajansı tarafından yayımlanan Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflara ilişkin, "Eğer o insanlık dışı vahşet içeren görüntüler Suriye'deki gerçek görüntülerse, bunu kabul etmek mümkün değildir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anadolu Ajansı tarafından yayımlanan Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflara ilişkin, "Eğer o insanlık dışı vahşet içeren görüntüler Suriye'deki gerçek görüntülerse, bunu kabul etmek mümkün değildir" dedi

Tezcan, gazeteci Soner Yalçın'ın babası Mehmet Ali Yalçın'ın cenaze törenine katılmak için geldiği Çorum'da, partisinin il başkanlığını ziyaret etti.

Partililerle bir araya gelen Tezcan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tezcan, Suriye'de savaş suçu belgeleriyle ilgili, "Biz her zaman şunu söylüyoruz, insanlara işkence yapan, insanlık dışı muamele gösteren hiçbir rejimi veya iktidarı savunmamız mümkün değil" dedi.

"Bu 55 bin fotoğraf, gerçekten Suriye'deki durumu yansıtan fotoğraflarsa, bunları kabul etmek mümkün değildir" ifadelerini kullanan Tezcan, şunları kaydetti:

"AKP dış politikası, Ortadoğu'da son 3 yıl içerisinde Türkiye'yi Suriye macerasında sonu belirsiz bir mecraya sürüklemiştir. Bugün görünen tablo, bölgede devlet otoritesini ortadan kaldırdığınız anda hangi otoritelerin hakim olacağını görmek ya da bilmek mümkün değildir. Suriye'de devlet otoritesi ortadan kalktıktan sonra bir tarafta El-Kaide, bir tarafta Özgür Suriye Ordusu, bir tarafta mezhep çatışması, bir taraftan da Kürt otoritelerinin hakim olması gibi nelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu otorite boşluğu Türkiye'nin güvenliği açısından tehlikelidir, sakıncalıdır. Bunu her zaman söyledik."

Tezcan, "Eğer o insanlık dışı vahşet içeren görüntüler Suriye'deki gerçek görüntülerse, bunu kabul etmek mümkün değildir. Bunu Beşar Esad da yapıyorsa 'onun da Allah belasını versin' deriz. Bütün diktatörlerin bu konuda hesap vermesi gerektiğine inanırız ancak bunun Cenevre 2 konferansından önce aniden ortaya çıkması nedeniyle biraz ihtiyat ve tedbirle yaklaşıp, devlet ciddiyetiyle konuya yaklaşmakta yarar olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

- HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklif

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik yapılmasıyla ilgili çalışmaları da eleştiren Tezcan, "HSYK değişikliği ile yargıyı doğrudan doğruya kendine, yürütmeye bağlamaya çalışan bir Başbakan var" diye konuştu.

CHP olarak Türkiye'de gerçek bir yargı bağımsızlığı istediklerini ifade eden Tezcan, "Gerçekten yargının bağımsız olduğu bir Türkiye istiyoruz. Samimi olarak bunu yapma niyetleri varsa, CHP olarak biz buna her zaman açık olduğumuzu ifade ettik ama yapmak istedikleri şey bu değildir" dedi.

- Yerel seçimler

CHP'nin yerel seçimlere iddialı bir şekilde hazırlandığını dile getiren Tezcan, CHP'nin Türkiye'nin partisi olduğunu ve ülkeyi yönetmeye talip olduklarını söyledi.

CHP olarak son genel seçimlerde yüzde 26 oy aldıklarını hatırlatan Tezcan, "CHP yüzde 26 oya fit olacak bir parti değildir. Biz Türkiye'nin yüzde 50'den daha fazlasının oyuna talip olmuş bir partiyiz. Biz tek başımıza iktidar olmak istiyoruz. En geniş kesimleri buluşturacak, birleştirecek, sosyal demokrasinin şemsiyesi altında Atatürkçü, milliyetçi, çağdaş Cumhuriyetçi değerler etrafında, özgür bir Türkiye yaratmak adına en geniş kesimleri şemsiyemizin altına çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

-bülent tezcan

Kaynak: AA / Politika

Anadolu Ajansı Bülent Tezcan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title