Haberler

Suriye'de Klorin Gazı Kullanıldığı İddiaları

BİRLEŞMİŞ Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) ABD ve BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian, Suriye rejiminin klorin gazı kullandığını belirterek BM Güvenlik Konseyi'nden harekete geçmesini istedi.

BİRLEŞMİŞ Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) ABD ve BM Özel Temsilcisi Necib Ghadbian, Suriye rejiminin klorin gazı kullandığını belirterek BM Güvenlik Konseyi'nden harekete geçmesini istedi.

Ghadbian BM Güvenlik Konseyi başkanlığına gönderdiği mektupta, Esed rejiminin 16 Mart'ta İdlib yakınlarındaki Sarmin ve Kminas köylerine düzenlediği varil bombalı saldırıda klorin gazı kullandığını bildirdi.

Bu saldırı sonucu bir evde bulunan baba, anne, büyük anne ve 3 çocuk toplam 6 sivilin öldüğünü belirten Ghadbian, aralarında küçük çocukların da olduğu çok sayıda sivilin de yaralandığını ifade etti.

BMGK'nın Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına karşı kabul ettiği 2209 sayılı kararı hatırlatan Ghadbian, Konsey'den bu karar uyarınca BM Şartı'nın güç kullanmayı düzenleyen 7. bölümü kapsamında gerekli önlemleri almasını istedi.

Uçuşa yasak bölge talebi

Ghadbian, mektubunda sivillerin hava saldırılarından korunması, insani yardımların ulaştırılabilmesi ve sivillerin geri dönebilmeleri için Suriye'nin kuzey ve güneyinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasını da talep etti.

Ghadbian, BMGK'nın Mart ayı dönem başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre'ye hitaben yazdığı mektupta Rusya ve Çin'in veto tehdidini kastederek, BM güvenlik Konseyi'nde anlaşma olmaması durumunda diğer ülkelerin bu sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

"Yardım için BM Güvenlik Konseyi dışına da bakmalıyız" ifadelerini kullanan Ghadbian, bunun uygulanamaması durumunda Suriyeli sivillerin acısının süreceğini ve konunun bölge ve dünya için güvenlik riski olmaya devam edeceğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü de, yayınladığı raporda Suriye'de savaş suçu işlendiğine dair yeni bir kanıta ulaşıldığını açıklamış ve Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde önceki gece rejime bağlı güçlerin düzenlediği klorin gazı saldırısında, üç yaşından küçük üç çocuk dahil olmak üzere bir ailenin tüm üyelerinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Örgütün açıklamasında, Suriye hava kuvvetlerine ait helikopterlerin bölgeye klorin gazı içeren dört varil bombası attığı, saldırılarda 100 civarında kişinin gaza maruz kaldığı kaydedilirken, bir doktorla bir sivil savunma yetkilisinin, "saldırılardan etkilenenlerin, gözlerde kızarma, nefes darlığı, sürekli öksürme ve ağızdan salya gelmesi dahil olmak üzere kimyasal bir saldırının tipik belirtilerini gösterdikleri" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Suriye İdlib Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title