Haberler

Suriye'de İç Savaş

Özgür Suriye Ordusu YAK sözcüsü Saadeddin: "Rejim ancak Şam ve sahil bölgesinde yılanın başı ezilirse düşecek"

Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konsey (YAK) Sözcüsü Albay Kasım Saadeddin, başkent Şam ve sahil bölgesinde "yılanın başını ezmeden" Suriye rejimini düşüremeyeceklerini söyledi.

AA muhabirine konuşan Albay Saadeddin, "Muhalefet güçlerinin orada burada kontrol noktalarını ele geçirmesiyle rejim düşmeyecek. Rejim ancak Şam ve sahil bölgesinde yılanın başı ezilirse düşecek.  Muhalif güçlerin kontrolünü elinde bulundurduğu bölgeleri genişletmesiyle bile rejim düşmeyecek" dedi.

Başkent Şam ve sahil bölgesini elinde bulunduran İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullahı gibi rejimi destekleyen milislerle, rejim güçleri zayıflatıldıktan sonra "yılanın başının ezilmesinin" stratejik bir durum olduğunu belirten Saadeddin, sahil bölgesinde meydana gelen çatışmalara ara verilmeden devam edilmesi gerektiğini, bu çatışmaları durdurmak isteyen herhangi bir taraf veya devletin Suriye halkının kanına "ihanet etmiş" olacağını ifade etti.

Muhalefete bağlı gruplardan sahil cephesine "seferberlik" başlatmalarını ve rejime yardım ulaşmasının yolunu kesmelerini isteyen Saadeddin, "gücünün ve silahının yarısıyla destek vermeyen grupların görevlerini yerine getirmemiş sayılacağını" söyledi.

Lazkiye ve Tartus kentlerinin, Suriye'nin Akdeniz'e açılan tek kapısı olması ve Rusya'nın Tartus deniz üssünün bulunması nedeniyle stratejik öneme sahip bulunan sahil bölgesi, ülkede 3 yıl önce şiddet olayları başlamasından bu yana büyük bir çatışmaya sahne olmamıştı.

Muhalifler, geçen hafta "Enfal" ve "Şehit Anneleri" adı altında başlattığı operasyonlarla Beşşar Esed başta olmak üzere çok sayıda liderin memleketi olan Lazkiye'de rejim güçlerinin elinde bulunan bölgelerin kontrolünü sağlamayı hedefliyor.

Enfal operasyonuna, Ensaru'ş Şam, Ahraru'ş Şam ve Nusra Cephesi ile aralarında "Mustafa, Ömer Muhtar, Zahir Baybars, Cebel-i Türkmen Şehitleri, Sultan Birinci Selim" tugaylarının da olduğu 9 Türkmen tugayının katıldığı kaydediliyor. Ortak operasyonla, Lazkiye'deki Keseb kasabası ile sınır kapısı geçen Pazartesi günü ele geçirilmişti. - Suriye

Kaynak: AA / Güncel

lazkiye Suriye İran şam Politika Güncel Haberler

title