Haberler

Suriye'de İç Savaş

Suriye’de PYD ile diğer gruplar arasında Ramazan Bayramı'nda ilan edildiği belirtilen 3 günlük ateşkes sona erdi PYD ile diğer silahlı gruplar arasında henüz bir çatışma çıkmasa da "Ellerin tetikte" olduğu belirtiliyor TEV DEM üyesi Dr. Nasır : "Her grup, yoğun şekilde savaşa hazırlık yapıyor. Birileri ısrarla Arap Kürt savaşı çıkartmak istiyor" Çatışma yaşanmaması için gruplar arasında aracılık eden Nasan: "ÖSO, muhalefetin çatışmasını istemiyor ama El Nusra ve Şam İslam Devleti kimseyi dinlemiyor"

ADEM DEMİR - Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile diğer silahlı gruplar arasında Ramazan Bayramı'nda ilan edildiği belirtilen 3 günlük ateşkes sona erdi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nasır Hacı Mansur, bölgede herkesin yoğun şekilde silahlandığını ve hazırlık yaptığını söyledi. Çatışmalarda en çok sivillerin zarar gördüğünü ifade eden Dr. Nasır, "Birileri ısrarla Arap-Kürt savaşı çıkartmak istiyor" dedi.

Ramazan Bayramı vesilesiyle sakin 3 gün geçirdiklerini belirten Dr. Nasır, şunları söyledi:

"Kaçırılan, öldürülen insanlar oldu. Özellikle Til Aren ve Til Hasıl beldelerinde birçok ev yakıldı. Kürtlerin yaşadığı yerler, Suriye'nin diğer bölgelerine göre çok daha sakin ve istikrarlı yerleşim birimleridir. Ama birileri, bundan rahatsız oldu ve Şii-Sünni savaşına, bir de Arap-Kürt çatışması eklemek istediler. Kürtler, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile savaşmak istemiyor. Bizimle, onlar arasında devam eden görüşmeler var. Umarım olumlu sonuç alınır."

Dr. Nasır'ın dile getirdiği PYD-ÖSO diyalogunu, çatışmaların son bulması için silahlı gruplar arasında arabuluculuk yapan Anter Nasan da doğruladı. PYD'nin silahlı kanadı ile El Nusra cephesi arasındaki şiddetin ardından Kürtlerin bazı yerleri ele geçirmesi üzerine ÖSO'nun da savaşa müdahil olma yönünde yaptığı açıklamaları hatırlatan Nasan, "ÖSO ile PYD arasında çatışma çıkmasını kimse arzulamıyor. Bunun için yürüttüğümüz görüşmeler var. Bugüne kadar Minbec bölgesi başta olmak üzere arabulucu bazı arkadaşlarla ÖSO temsilcileriyle buluştuk. Rejim karşıtı grupların birbirleriyle çatışmaması gerektiğini taraflara ilettik" diye konuştu.

ÖSO'nun çatışmasızlık tavrına olumlu baktığını vurgulayan Nasan, "Suriye muhalefeti, El Nusra ve Şam İslam Devleti gibi grupların faaliyetlerinden çok rahatsız. ÖSO komutanları, El Nusra'nın kendilerini dinlemediğini söylediler. ÖSO ile Cerablus ve Kobani'de gerçekleştirdiğimiz görüşmeler olumlu geçti. Kobani etrafındaki ablukanın kaldırılmasını istedik ama ÖSO yetkilileri, bunun kendi ellerinde olmadığını, El Nusra cephesinin özellikle Apoculara karşı şiddeti sürdürmekten yana olduğunu bize söylediler" dedi.

AA'ya konuşan arabulucular da PYD ile ÖSO arasında çatışma çıkmayacağı yönünde güçlü mesajlar aldıklarını dile getirdi. Ancak El Nusra ile PYD güçleri arasında yeniden şiddetli çatışmaların çıkmayacağına ilişkin kimse garanti veremiyor. Bu da silahlı gruplar arasındaki şiddetin her an tekrar başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.

"200 sivili Rakka'ya götürdüler"

Bölgede şiddet olaylarının yeniden başlaması ihtimali sivil halk arasında büyük tedirginliğe yol açıyor. Özellikle Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşı tarafındaki Suriye'nin Talabyad ilçesi "diken üstünde." Zira bir ayı aşkın bir süredir Talabyad ve Rasulayn'da şiddetli çatışmalar yaşandı.

Talabyad'da esnaflık yapan Muhammet Hasan gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi.

El Nusra ile PYD arasındaki çatışmalarda gözaltına alındıklarını, telefon ve paralarına el konulduğunu aktaran Hasan, şöyle konuştu:

"Kürtlerin yaşadığı Gendal, Susik, Gare Sor, Ud ve Yabze köylerinde onlarca ev yakıldı, 400 esnaf tutuklandı. El Nusra üyeleri, baskın yaptıkları tüm köylerde, insanlara 'evleriniz, işyerleriniz ve eşleriniz bize helaldır' diyerek her şeyimize el koyuyorlar. Gözaltına alınanların arasında ben de vardım. 'Talabyad'ı terk etmemiz için bizi tehdit ettiler. PYD'li olmayanları bıraktılar ancak yaklaşık 200 kişiyi Rakka'ya götürdüler."

"Amaç Cenevre'yi sabote etmek"

Öte yandan herhangi bir siyasi grupla ilişkisi olmayan bağımsız isimler, "Kürtler, katliama uğradı" yönündeki haberlere oldukça temkinli yaklaşıyor.

Kobanili Ebu Musa, bu tür iddiaların "Şam ve Moskova'nın kara propagandası olduğunu" öne sürdü.

"Eline silahı alan yabanileşiyor" diyen Ebu Musa, şunları kaydetti:

"Suriye'de üç yıldır devam eden bir savaş var. Bugüne kadar binlerce insan öldürüldü. Özellikle de Sünniler kıyımdan geçirildi. Bunların isimleri belli. Hatta birçoğu toplu halde defnedilirken kameralar tarafından kaydedildiler. Ama bugünlerde bölgemizde, Kürtlerin çok büyük bir katliama maruz kaldığı iddiası dolaşıyor. Ama bu, gerçekçi değil. Savaşın beraberinde getirdiği olumsuzluklar var. Fakat büyük bir sivil katliamı yok. Bu iddialar, üç terör grubunun yaydığı söylentilerden ibaret. PKK, El Kaide ve Hizbullah uluslararası örgütlerin terör listesinde yer alıyorlar. 450 sivil Kürt katledildi diyerek Cenevre'deki toplantıyı sabote etmeye çalışıyorlar." - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title