Haberler

Suriye'de Daeş ile Mücadele

Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü komutanlarından Tuğgeneral Kevin Killea, Türkiye'nin, koalisyonun operasyonlarına katılmasının DAEŞ ile mücadeleyi "muazzam bir şekilde" artıracağını belirterek, "(İncirlik Üssü de) Irak ve Suriye'deki DEAŞ ile mücadele çalışmalarını desteklemede olağanüstü, stratejik bir nokta" dedi.

Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü komutanlarından Tuğgeneral Kevin Killea, Türkiye'nin, koalisyonun operasyonlarına katılmasının DAEŞ ile mücadeleyi "muazzam bir şekilde" artıracağını belirterek, " ( İncirlik Üssü de) Irak ve Suriye'deki DEAŞ ile mücadele çalışmalarını desteklemede olağanüstü, stratejik bir nokta" dedi.

Killea, Pentagon muhabirlerinin, Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı mücadeleye ilişkin sorularını, Güneybatı Asya'dan video-konferans yoluyla yanıtladı.

Türkiye'nin bir müddettir koalisyonun parçası olduğunu ve son bir iki haftadır da DAEŞ'e karşı hava operasyonlarına Türkiye'nin dahiliyetini derinleştirme noktasında çalıştıklarını belirten Killea, " Türkiye'nin, DAEŞ ile mücadele kampanyasında ne kadar değerli bir ortak olduğunu başından bu yana söylüyoruz" diye konuştu.

Killea, İncirlik havaüssünün koalisyon güçlerine açılmasının önemine değinerek, "DAEŞ'e karşı koalisyonun çabaları bağlamında İncirlik Üssü'nün hava operasyonları için daha geniş kullanımı, şimdiden muharebede sahada çok yönlü etkiler yaratıyor. Türkiye'den kalkan insanlı ve insansız hava araçları ile hava yakıt tankerleri, DAEŞ hedeflerine karşı yıkıcı etkiler yaratıyor. Dolayısıyla bu çabalar, sahadaki DAEŞ karşıtı güçlere çok yararlı oluyor" ifadesini kullandı.

-"İncirlik, olağanüstü, stratejik bir nokta"

İncirlik üssündeki F-16 uçaklarına yönelik bir soru üzerine Killea, bunların hava görev emri doğrultusunda düzenli olarak uçtuklarını dile getirerek, "(İncirlik Üssü) Irak ve Suriye'deki DEAŞ ile mücadele çalışmalarını desteklemede uçaklarımızın kalktığı olağanüstü, stratejik bir nokta" dedi.

Killea, İncirlik'in hava operasyonlarında "apaçık bir avantaj" sağladığının altını çizdi.

Irak ve Suriye'de farklı koalisyon ortaklarının hava operasyonlarına katılımı olmasaydı sahada ilerleyen DAEŞ karşıtı güçlerle Iraklı güvenlik kuvvetlerinin bugün geldikleri noktaya ulaşamayacaklarına işaret eden Killea, bu nedenle Türkiye'nin bu hava operasyonlarına katkısını mümkün olan en kısa sürede resmileştirmeyi arzu ettiklerini bildirdi.

-"Mücadeleyi muazzam şekilde artırır"

Killea, Türkiye'nin hava operasyonlara katılmasının DAEŞ ile mücadeleyi "muazzam bir şekilde" artıracağını söyledi.

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı operasyonlarına dair soru üzerine Killea, Türkiye'nin kendi savunma hakkı bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin tek başına bulunduğu eylemlerin koalisyonlarının hava operasyonlarıyla koordineli olmasının görüşmelerinin bir parçasını oluşturduğunu ifade etti.

Killea, Suriye'deki YPG güçlerine dair soru üzerine, "Şu anda Türkiye ile görüşmelerimizde üzerinde durduğumuz şey, DAEŞ ile mücadele kampanyasına odaklanmak. YPG, geçmişte, daha önceki görüşmelerimizde gündeme gelmişti. Türk hükümetinin, YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde sahada DAEŞ'e karşı mücadelede güvenilir bir partner olduğuna yönelik pozisyonumuzu anladığınızı düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

İncirlik Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title