Haberler

Sürgünlerin Ayıramadığı Sevda"

Tarihe iz bırakan yaşanmış aşk hikayeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayımlanan "İstanbul'un 100 Sevdası" adlı kitapta bir araya getirildi.

Tarihe iz bırakan yaşanmış aşk hikayeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayımlanan "İstanbul'un 100 Sevdası" adlı kitapta bir araya getirildi.

Bizans'tan Osmanlı'ya, Cumhuriyet'ten bugüne uzanan dönemde yaşanan ve İstanbul'un şahitlik ettiği aşkların anlatıldığı kitapta, padişahların, edebiyatçıların ve sanatçıların aşk hikayelerine yer veriliyor.

Kitapta, Sabahattin Ali'yi reddeden kadından, Halide Edib Adıvar'ın ömrü boyunca sevdiği adamdan, Oğuz Atay'ın meşhur romanı "Tutunamayanlar"ı kimin desteğiyle yazdığına, Abdülhak Hamid Tarhan'ın uğruna Makber'i yazdığı sevgili eşi Fatma Hanım'dan, Reşat Nuri Güntekin'in öğrencisiyle yaptığı evliliği gibi bir çok hikaye yer alıyor.

"İstanbul'un 100 Sevdası"nda, Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'un "Ey, bütün dalgalı ömrümde, hayat arkadaşım!" diyerek seslendiği, Tophane-i Amire veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım'la olan hikayesi dikkat çekiyor. Kitap, Mehmet Akif'in Anadolu'nun farklı köşelerinde vazife yürüttüğü yıllarda, hayat yolculuklarında paylarına sürgün ve özlem düşse dahi birbirlerine nasıl eşlik ettiklerini anlatıyor.

Mehmet Akif Ersoy, vatanı için çalışırken, sürgün yılları başlar ve İsmet Hanım, eşini Anadolu'nun farklı köşelerinde, çöllerde, Berlin'de vazifeli olduğu yıllarda çocuklarına hem analık hem babalık eder. İmkan bulduğundaysa şartların ağırlığına, yoksulluğa, yolculuk meşakkatine aldırmadan Mehmet Akif'in yanına gider.

Mısır'da yakalandığı karaciğer hastalığı ilerleyen Ersoy, 11 yıldan sonra memleketine döner ve Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda vefat eder. İsmet Hanım da Mehmet Akif'in vefatından sekiz yıl sonra hayatını kaybeder.

Kadriye Kaymaz ve Eser Postallı'nın kaleme aldığı eser, Cahit Zarifoğlu ve eşi Berat Zarifoğlu, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ı, Yahya Kemal ile Celile Hanımı, Tanburi Cemil Bey ile Saide Hanımı, Nazım Hikmet ile Piraye Hanım gibi birçok önemli ismin aşk hikayesi de tarihi olaylar üzerinden anlatıyor.

Yazılı ve sözlü kaynaklardan teyit edilerek hazırlanan 100 farklı aşk hikayesine yer veren eser, İstanbul'un 12 noktasında bulunan "İstanbul Kitapçısı" mağazalarından temin edilebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halide Edib Adıvar Mehmet Akif Ersoy Sabahattin Ali Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title