Haberler

Sürgündeki Kürt Parlamentosu" Davası

"Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan 31 kişinin "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılandıkları davada, hakkında verilen "tutuklanmama güvencesi"nin ardından Türkiye'ye dönen Ahmet Turhallı, ifade verdi.

Sabah saatlerinde Almanya'dan Esenboğa Havalimanı'na gelen Turhallı, hakkındaki yakalama kararı nedeniyle havalimanı polisi tarafından gözaltına alınarak, sağlık kontrolünün ardından Ankara Adliyesine getirildi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Turhallı, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "Söz konusu kuruluşu akademik çalışma yapmak amacıyla kurduk ve çalışma sonunda tüzük gereği kendisini feshetti. Herhangi bir illegal örgütle, silahlı grupla hiçbir alakamız yoktur" diye konuştu.

Türkiye'nin bölünmesine yönelik bir düşünce ya da faaliyetlerinin olmadığını belirten Turhallı, şunları kaydetti:

"Talep ettiğimiz hususlar, Türkiye coğrafyasında Kürt dışında Türkler başta olmak üzere yaşayan halklar üzerinde uygulana gelmiştir. Bu nedenle herhangi bir ayrımcılık söz konusu değildir."

Turhallı'nın avukatı Yusuf Alataş, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve hakkındaki kırmızı bülten kararının kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme, Turhallı'nın duruşmalardan vareste tutulmasını ve hakkında düzenlenmiş kırmızı bülten kararının kaldırılması için gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verdi.

Duruşma çıkışı AA muhabirine açıklama yapan Turhallı, şunları söyledi:

"Ülkemize döndüğüm için mutluyum. Yaklaşık 22 yıl önce buraları bırakıp gitmiştik, buraya gelmek, tekrar milletimizle, insanlarımızla olmak güzel bir duygu. Bu duyguyu Diyarbakır'a gittiğimde daha çok yaşayacağım, akrabalarımla yakınlarımızla iç içe olacağız."

Davanın geçmişi

"Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan 31 kişiyi "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılayan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, şimdiye kadar savunmaları alınamayan ve halen yurtdışında bulunan 26 sanık hakkında Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti.

Sanıklar, Türkiye'ye dönerek mahkemede ifade vermeleri durumunda, CMK'nın "Sanığa Verilecek Güvence Belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak.

Maddede, "Mahkeme, gaip olan sanık hakkında duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda bir güvence belgesi verebilir ve bu güvence koşullara bağlanabilir" ifadesi yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title