Haberler

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah: "Türkiye Yanımızda...

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı ve Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah’ı İstanbul’da ziyaret etti.

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı ve Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah'ı İstanbul'da ziyaret etti.

Güngör Yavuzaslan ve Hızırbek Gayretullah Doğu Türkistan davası ve güncel gelişmelerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Gayretullah, Türk Dünyasına yönelik çalışmalarıyla tanınan Yavuzaslan'a özel açıklamalarda bulundu.

Gayretullah "Doğu Türkistan Türk dünyasının parçasıdır. Özellikle Amerika'ya yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından dünyanın dizaynının değişmesi ve ortaya çıkan Büyük Ortadoğu projesinin de bir parçası Doğu Türkistan'dır. Amerika Birleşik Devletleri bilindiği üzere Afganistan'ı işgal etti, Tacikistan'da da üsleri var. Dolayısıyla Doğu Türkistan ile komşu oldular. Malumunuz biz öteden beri sürgünde bir hükümet kurmak istiyorduk. O zamanlar İsa Yusuf Alptekin bey bu hükümeti kuracağını söylemiş fakat Türk yetkililer dikkate almamıştı. Rusya ise böyle bir hükümeti kurulduğunu ilan etmişti. Daha sonra İsa Yusuf Alptekin ilan vererek böyle bir hükümeti kurulmadığını ve bunun Rusların uydurma bir haberi olduğunu açıklamak zorunda kalmıştı. Doğu Türkistan dünyanın en zengin yerlerinden biri. Bugün Çin'de kullanılan madenlerin yüzde 80'i Doğu Türkistan'da. 500 noktada petrol kuyuları var. 45 milyar metreküp doğalgaz potansiyeli var. Buna ilaveten tarım, hayvancılık gibi yer üstü zenginlikleri de var. Özellikle İngilizler olmak üzere Avrupa'nın da bizim bölgemizde çıkarları var. Şu an Doğu Türkistan ile ilgili iki başlı bir yönetim var" dedi.

ÇİN TOPRAKLARIMIZI TERK ETSİN

Çin'in Doğu Türkistan'ı terk etmesini isteyen Gayretullah "Birincisi sürgün hükümeti ve bir de Uygur Kurultayı var. Bu durum karşısında Amerikalılar, 'Terörizm diyerek Doğu Türkistan halkına eziyet yapılamaz' demişlerdi. Biz de sürgün hükümetini kurduk. Artık bu sahanın alanı Doğu Türkistan Cumhuriyet oldu. Bu iki başlılıkta Uygur Kurultayı'nın faaliyetlerine karşı değiliz. Onlar insan hakları ile ilgili mücadelelerini versinler. Yalnız bizim amacımız Çinliler Doğu Türkistan'ı terk etsin, özgürlüğümüz verilsindir" ifadesini kullandı.

Gayretullah, ayrıca Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit'in başkanlığı dönemlerinde Türkiye'nin Doğu Türkistan'ın yanında olduğunu belirterek, sonraki iktidarlarda yalnız bırakıldıklarını da söyledi. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Yavuzaslan Doğu Türkistan İstanbul Bartın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title