Haberler

Sürgünde Ahıska Türkleri - Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı"

Çalıştay, Kırgızistan'da başladı.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde düzenlenen "Sürgünde Ahıska Türkleri - Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı", Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başladı.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin (KTMÜ) ev sahipliğinde, Cengiz Aytmatov Kampüsü'ndeki konferans salonunda iki gün devam edecek çalıştaya, başta Kırgızistan olmak üzere Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, Türkiye, Rusya, ABD ve KKTC'den üniversite öğrencileri katılıyor.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, açılış konuşmasında, Ahıska konusunun hem rasyonel hem de duygusal tarafının bulunduğunu ve Ahıska konusunu incelerken duygulanmamanın mümkün olmadığını belirtti.

Kılıç, Türklerin Ahıska'dan sürgün edilişinin ardından gelen kuşağın çok acı çektiğini, hayatta kalmaya çalıştığını, ikinci kuşağın ise "hayat devam ediyor" anlayışı çerçevesinde yaşama tutunduğunu belirterek, "Ahıska davası şimdi üçüncü kuşak gençlerin elinde. Bundan sonra bu davayı siz götüreceksiniz. Sizin, artık sürgün sorununuz yok. Sizin, Ahıska davası için çalışmanızın zamanıdır" dedi.

Ahıskalı gençlerin bir önceki kuşakların doğup büyüdüğü topraklara sahip çıkmasının en doğal hak olduğunu ifade eden Kılıç, Ahıskalıların hak ve hukukunu ihlal edenlerin, sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan da Osmanlı Türklerinin, Ahıska'dan sürgün edilmesi ile başlayan sürgün dramını anlattığı konuşmasında, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un yaşamış olduğu Kırgızistan'da 150 başarılı genci toplamaya karar verdiklerini anlattı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşat Şamilov ise Ahıskalıların yaşadıkları ülkelerdeki problemlerin aynı olduğunun altını çizerken, Ahıskalı Türklerin sahip olduğu değerleri gelecekte koruyabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Anvarbek Mukayev de  "sürgün" ifadesinin ağır ve kötü bir söz olduğunu belirterek, Kırgızistan'da bugün yaşayan Türklerin kesinlikle sürgünde olmadıklarını, anavatan topraklarında olduklarını söyledi.

Mukayev, Kırgızistan'da yaşayan Ahıskalıların hak ve hukukunun ihlal edilmediğini, bugün Kırgızistan'dan başka ülkelere göç eden Ahıskalıların birkaç yıl sonra geri döneceğinden emin olduğunu ifade etti.

Çalıştay çerçevesinde, üniversiteli Ahıskalı öğrencilerin eğitimde karşılaştıkları sorunlar ve gençlerin örgütlenmesini ilgilendiren temel konularda oturumlar yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Cengiz Aytmatov Metin Kılıç Kırgızistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title