Haberler

Sürgün Gönderilen Saat, Tarihe Tanıklık Ediyor

Güncelleme:

İstanbul'dan Kastamonu'ya sürgün olarak gönderilen Saat Kulesi, 129 yıldır şehrin tarihine tanıklık ediyor.

Kastamonu’da dönemin Valisi Abdurrahman Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılan Saat Kulesi, 129 yıldır zamana tanıklık ediyor. İstanbul’dan dönemin padişahı II. Abdülhamit tarafından sürgün olarak Kastamonu’ya gönderilen Saat kulesi, şehre gelen turistlerin en gözde mekanlarından biri olarak ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor.Saat Kulesinin Bekçisi Ahmet Bektaş, Saat Kulesinin Kastamonu’nun tarihi eşdeğer olduğunu belirterek, “Dönemin Abdurrahman Paşası’ndan kalma bir simgesi vardır. Ayrıca bu saat İstanbul’dan buraya sürgün gelmiştir. Paşa bildiğim kadarıyla İstanbul’da bir Paşa’nın hanımının hamile olması ve bu saatin orada zamansız çalıp çanı hanımının düşük yaptığı ve paşa kızıp bu saati buraya göndermiş olması bizim bilgilerimiz arasındadır. Saatin kurulumu bu şekilde kurulup bu yelkovan olmak üzere bunu kuruyoruz. Ve bu da akrep olmak üzere bunu kuruyoruz. Bunları kurduğumuz zaman bu basküllerin yukarı çıkması ve aşağı inmesi 12 saat sürüyor. Her 12 saat arayla bu saatimizi kuruyoruz. Ayrıca bunun bakımını da biz yapıyoruz, yağlamasını temizliğini, tozunu alıyoruz. Ayrıca saatimiz eğer durmuş ise veya geri kalmışsa buradan ayarını yapıyoruz. Birde bu saatimizin şöyle bir özelliği var, yarımlarda bir defa mesela bir, iki, üç gibilerde bir, iki, üç sayılarında çanını vuruyor. Yıl içerisinde burayı yerli ve yabancı ziyaret yapıyor” dedi.

1885 yılında Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan Kastamonu Saat Kulesi’nin 129 yıldır zamana tanıklık ettiğini belirten Bektaş, “Kastamonu’da 1883-1891 yılları arasında valilik yapan Abdurrahman Paşa tarafından Saray Üstü Tepesi'nde inşa ettirilen saat kulesi, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânları arasında bulunuyor” diye konuştu.Kastamonu’ya Saat Kulesini görmeye gelen turistler ise, “Bu saatin 150 yıllık bir tarihi olduğunu öğrendik araştırmalarımızın sonunda. Kastamonu’nun her şeyine şahit olan bir saattir. İstanbul’dan Kastamonu’ya sürgün olarak gönderiliyor bu saat. Biz Kastamonu Üniversitesi’nde okuyoruz. Kastamonu Üniversitesi olarak bu saatin geçmişini araştırdık. Tarihini inceledik. Çok güzel bir yer yani Kastamonu ayaklarımızın altında. Zaten her şeye şahit oluyor. Kastamonu’da kaç yıldır her şeyi izliyor burada böyle” şeklinde konuştular.

129 yıllık olan saat kulesi ile ilgili rivayetler vardır. Rivayete göre; II. Abdülhamit zamanında saat İstanbul’da Sarayburnu’nda bulunurken yanlış gitmesi ve zamansız çalması sarayı kızdırmış, saray tarafından cezalandırılarak Kastamonu’ya sürgün edilmiştir. Diğer Rivayete göre; dönemin padişahının hareminde bulunan gözde bir cariyesinin Sarayburnu’ndaki bu saatin vurma sesi nedeni ile karnındaki çocuğunu düşürmesi sonucu, padişah tarafından Saat Kulesi, Kastamonu’ya sürgün edilmiştir.Ayrıca tarihi Saat Kulesi, şehrin panoramik fotoğrafını çekmek isteyen ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Kuledeki tarihi saat, bugüne kadar görev yapan 20 bekçi sayesinde aksamadan çalıştırılıyor.Tarihi Saat Kulesinde görev alan bekçiler, her gün saati kuruyor ve kulenin çevresinin bakımını yapıyor. Bekçiler, kuledeki saatin 24 saat çalıştığı ve her gün kurulmaması halinde duracağını belirttiler.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Bektaş İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title