Haberler

Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kültürel Kalkınma Eylem Planımızın çatısı 8 ana stratejik alandan oluşuyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kültürel Kalkınma Eylem Planımızın çatısı 8 ana stratejik alandan oluşuyor. Herbiri aynı zamanda bir hedeftir ve bu hedeflere ulaşmak için atılacak adımlar da ayrı ayrı planlanmış durumdadır. Bu 8 başlığın altında toplam 32 eylem yer alıyor." dedi.

Davutoğlu, Ankara Palas'ta düzenlenen 64. Hükümet Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti ile Türkiye'de birçok alanda değişimler yaşandığını belirtti.

UNESCO dünya miras listesinde Türkiye'den 2002 yılında sadece 9 varlık bulunurken, 2015 yılında bu sayının 15'e çıktığını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002 yılında UNESCO dünya miras geçişi listemizde 18 olan varlık sayımızı da 2015 yılında 60'a çıkardık. Devlet tiyatrolarının 2002 yılında 23 olan sahne sayısını 2015 yılında 64'e çıkardık. 2002-2014 döneminde özel tiyatrolara yapılan yardımların maddi tutarı 5 kat, yardım alan özel tiyatro sayısı 10 kat artırıldı. Sinema sektörüne aktarılan toplam devlet desteği 2002 yılında 475 bin lira iken bu rakamı 2015 yılında toplam 27 milyon liraya yükselttik. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Tarihe yolculuk başladı' sloganıyla hayata geçirilen müze kartı uygulamasıyla 2015 yılında 6 milyon 632 bin vatandaşımız müze kartı imkanından faydalandı. Kültürel varlıklarımızın korunması için 4 bin 129 taşınmaza yaklaşık 70 milyon lira yardım yapıldı. Arkeolojik kazı ve araştırmalarına aktarılan ödenek miktarını yaklaşık 20 katına çıkardık. 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararlı Türk kazısı sayısı 57 iken 2015 yılında 120'ye çıktı. 1992-2002 yılları arasında yurt dışından getirilen eser sayısı 2 bin 527 iken 2003-2015 yılları arasında yurt dışından getirilen eser sayısı 4 bin 268 adet oldu."

Başbakan Davutoğlu, Kültürel Kalkınma Eylem Planı'nın, kültür ve sanat alanındaki sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan istişare ve çalışmalar çerçevesinde hazırlandığını vurgulayarak, "Kültürel Kalkınma Eylem Planımızın çatısı 8 ana stratejik alandan oluşuyor. Her biri aynı zamanda bir hedeftir ve bu hedeflere ulaşmak için atılacak adımlar da ayrı ayrı planlanmış durumdadır. Bu 8 başlığın altında toplam 32 eylem yer alıyor." diye konuştu.

Birinci başlıkta şehrin tarihi dokusunun yer aldığına işaret eden Davutoğlu, bu başlık altında Bursa İznik, İstanbul tarihi Yarımada, Diyarbakır, Suriçi, Amasya, Mardin ve Edirne gibi kadim şehirlerin tarihi bölgelerini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, eski kent dokusunu koruyacak eylemler bulunduğunu aktardı.

"Kültür ve tarihi birikim açısından oldukça zengin şehirlerimiz bu kültürel tarihi birikime değer vermeyen, bu değerleri korumayı önemsemeyen yönetimler altında modernleşmenin tetiklediği hızlı değişime yenildiler" diyen Davutoğlu, şehirlerdeki tarihi mirasın neredeyse tarumar edildiğini dile getirdi.

Kentlerin tarihi dokuları korunacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çocukluğundan beri aşkla sokaklarında dolaştığı tarihi yarımadanın çok sayıda esirin tarumar edilişine şahit olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yeni dönemde Diyarbakır'da, Cizre'de görüyorsunuz, büyük bir barbarlıkla yüzyıllar boyunca bu toprakların değerlerine bayraklık eden eserler, yapılar, terör örgütü tarafından barbarca tahrip edildi. Şimdi bu kültürel ve tarihsel birikimi hiç vakit kaybetmeden yeniden ihya etmek üzere kapsamlı bir çalışma başlatıyoruz. İşte burada kültür ve tarih bilinci önemli. 'Suriçi'ni yeniden inşa edeceğiz.' dediğimde Toledo örneğini verdiğim zaman, yakın dönemde yaşanan bazı faşizan yöntemleri hatırlayan zihinler çıktı. Dün de yine Meclis'te bu örnekten hareketle beni eleştiren bir milletvekili, 'Niye bizim şehirlerimizden örnek vermiyor da bir Hristiyan şehrini örnek veriyor?' diye cehaletini ortaya koydu. Toledo, Tuleytula adıyla Endülüs Emevileri tarafından kurulan bir şehirdir ve hemen hemen Diyarbakır ile aynı dönemde minareleriyle, burçlarıyla, iki ayrı coğrafyada birbirine benzeyen iki şehirdir. Bugün Toledo'ya eski adıyla Tuleytula'ya gidenler orada gördükleri minareleri, kuleleri çan kulesi zannetmesinler, her biri Endülüs Emevileri'nden kalan birer minaredir. Zamanla kimlik değiştirmişlerdir ama mimari bizim mimarimizdir. Ama kültür bilincine, tarih bilincine sahip olmayanlar bunları idrak edemez."

Her şehrin kültür yönetim planı çıkarılarak, Türkiye Kültür Şehirleri programının başlatılacağını açıklayan Davutoğlu, şehirlerin bu anlamda kültürel ihya planının en önemli mekanları, en odak noktaları olacağını bildirdi.

18 müze açılacak

İkinci başlığın ise kültürel alanların canlandırılması hakkında olduğunun altını çizen Başbakan Davutoğlu, "Bu başlık altında yapacağımız çalışmalar kapsamında başkent Ankara'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi'ni inşa edeceğiz. Ankaramızın özellikle müze ve kültürel imkanlar bakımından İstanbul'a ve diğer şehirlere göre maalesef daha az imkanlara sahip olduğunu gördük. Böyle bir merkezi inşa edeceğiz. Aynı şekilde tarihi başkentimiz İstanbul'da yine uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi'ni inşa edeceğiz. Müzeciliğin teşviği için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 2016 yılında inşallah 18 yeni müze açacağız." ifadesini kullandı.

Kitabın ve kütüphanenin önemini anlatan Davutoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Benim kitap ve kütüphane sevgimi biliyorsunuz. Ülkemiz maalesef kütüphanecilik konusunda da sahip olduğu potansiyeli hayata geçirebilmiş değildir. Tarihin geçmiş dönemlerinde en büyük kütüphanelere ev sahipliği yapmış olan bu aziz ülke, bugün bu alanda istediğimiz düzeyde değil. Her ilimizin büyük bir kütüphaneye sahip olmasına arzu ediyoruz. Şimdi de hemen hemen bütün şehirlerimizin tamamında kütüphane mevcut. Ancak birçoğu bir binanın bir katında faaliyet gösteriyor. Bu eylem planıyla her bir şehrimizde o yöremizin kültürel mimari özellikleriyle inşa edilmiş, şehrin ana sembollerinden biri olacak büyüklükte ve şehrin ana kültür damarlarından biri olacak fonksiyonellikte kütüphane inşa edeceğiz. İçinde kitap, kütüphane bulunmayan ev nurdan, ışıktan kopuktur, içinde büyük bir kütüphaneye sahip olmayan bir şehir medeni bir şehir olarak görülemez. Hayatımda taşıdığım hiçbir çanta içinde kitap olmadan taşınmadı."

Gençlere de tavsiyelerde bulunan Başbakan Davutoğlu, bütün yeni neslin öncüsü olacak gençlerin yanlarında nereye giderlerse gitsinler mutlaka bir kitap bulundurmalarını istedi.

Gençlerin laptopları kitap gibi örneklendirebileceklerini dile getiren Davutoğlu, "Kitap kokusunu hissetmemiş bir insan, huzuru, sükunu, ilmi hiçbir zaman teneffüs edemez. Biz kitap kokusuyla büyüdük, laptopu da tanıdık. Laptop ne kadar mekanikse kitap kokusu o kadar güzeldir. Bir kütüphaneye girdiğinizde şöyle kütüphanenin kokusunu yüreklerinize çektiğinizde onunla birlikte yüreğinize bir merhametin, bir hikmetin, bir irfanın geldiğini de hissedersiniz." diye konuştu.

Davutoğlu, kitap kokusunun mutlaka her eve girmesi, her ele sinmesi, her yüreğe dokunması gerektiğini belirtti.

Kitap okumanın yaygınlaştırılması için bir kampanya başlatılmasını öneren Davutoğlu, insanların birbirlerine kitap hediye etmelerini, selam verirken de kitap vermelerini, özür dileyecekleri insanların gönlünü kitapla almalarını istedi.

Davutoğlu, bu doğrultuda kütüphane yapımını teşvik edeceklerini bildirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title