Haberler

Sürdürülebilir Enerji Finansmanında Mükemmelliyet Ödülleri

Güncelleme:

EBRD, Türkiye'de enerji verimliliği finansmanındaki mükemmelliyeti kutluyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'deki beş katılımcı banka Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bank ve Vakıfbank'ın enerji verimliliği finansmanına verdikleri olağanüstü katkıyı takdirle karşılıyor.

İlk kez verilen Sürdürülebilir Enerji Finansmanında Mükemmelliyet Ödülleri, EBRD'nin başlattığı, işletmelerin ve konut sahiplerinin enerji faturalarını azaltmalarını sağlayan önemli bir finansman enstrümanı Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı, TurSEFF, çerçevesinde yapılan ilk girişimdir.

2010 yılından bu yana EBRD'nin TurSEFF programı, küçük ölçekli enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesi için, Türk bankalarına küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) ve konut sahiplerine kredi verilmek üzere toplam 285 milyon ABD doları değerinde kredi sağladı.

TurSEFF, Temiz Teknoloji Fonu ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen imtiyazlı fon ve teknik yardım tarafından tamamlanmaktadır. Bugün itibariyle, toplam fonun yaklaşık %90'ı, uygun görülen 346 kredi kullanıcısı tarafından kullanılmıştır. Türkiye'de 50.000'den fazla özel konut sahibi TurSEFF şemsiyesi altında finansmanı yapılan satıcı finansman programları aracılığıyla enerji tasarruflu ısıtma ve soğutma teknolojilerinden yararlanmıştır.

Ödül töreninde konuşan EBRD Güney ve Doğu Akdeniz, Türkiye ve Ukrayna'dan sorumlu Finansal Kurumlar Direktörü Francis Malige şunları söyledi: "Özel kredi ürünleri sayesinde enerji verimliliğini ve düşük karbon uygulamalarını destekleyen katılımcı bankalarımızın gösterdikleri çabayı onurlandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle KOBİ'lerin enerji tasarruf projelerine finansman sağlayan EBRD, onların sürdürülebilir gelişimlerine katkı sağlarken, Türk ekonomisinin genel rekabetçi düzeyini de yükseltmektedir. Katılımcı bankalar, bu programın başarıyla uygulanmasında çok büyük bir öneme sahiptir."

EBRD Türkiye Direktörü Mike Davey konuşmasında şunlara değindi: "Söz konusu bankalar, Türkiye'nin enerji verimli ve düşük karbon salınımlı bir pazar ekonomisine geçişinde katkı sağlarken, kendileri için de yeni yatırım olanaklarının kapılarını açmaktadır. Bu öncü bankalardan bazılarının, sürdürülebilir enerji finansmanını standart bir kredi ürünü olarak bünyelerine alma yönündeki girişimlerinden ayrıca memnunum."

"TurSEFF programının başarısını arkasına alan EBRD, bağışçılarla işbirliği içinde özellikle KOBİ'ler ile konut ve belediyeye ilişkin sektörlerde de enerji verimliliğini hedef alan benzer finansman enstrümanlarının geliştirilmesi konusunda çalışmaktadır."

TurSEFF kapsamında hayata geçirilen yatırımların sonucunda işletmeler daha rekabetçi, konutlar daha rahat hale geldi, fosil yakıtı kullanımının yoğunluğu azaldı ve önemli miktarda sera gazı salınımı engellendi.

TurSEFF tarafından finanse edilen yatırımlar, yıllık toplam 286.000 ton yakıt eşdeğerinde bir enerji tasarrufu sağlamıştır, bu rakam 1.5 milyondan fazla insanın yaşadığı Adana gibi bir şehrin yıllık konut enerji tüketimine denk gelmektedir.

Bu yatırımların uygulanması sonucu, yıllık CO2 salınımında yaklaşık 815.000 ton değerinde tasarruf sağlanmıştır – bu da yılda 15.000 km yol yapan 325.080 aracın yıllık salınımına denk gelmektedir. EBRD, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde sürdürülebilir enerjiye yatırım yapmaya devam edecektir. Kasım 2012 itibariyle Banka'nın enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji portfolyosu, Yenilenebilir Enerji Girişimi'nin (SEI) 2006 yılında başlamasından bu yana 10 milyar (13 milyar ABD dolarından fazlasına eşdeğer) Avro'ya ulaşmıştır. Banka, 2012 ile 2014 arasında bu alanda 5 ila 6 milyar Avro'luk bir yatırım daha yapmayı planlamaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Denizbank Türkiye Akbank Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title