Haberler

Süphan Dağı'na Zirve Tırmanışı Kolaylaştı

Güncelleme:

Van Gölü'nün kuzeyinde, Ağrı Dağı gibi sönmüş volkanik bir dağ olan 4 bin 58 metre yükseklikteki Süphan Dağına yol ve yeni rota sayesinde zirve tırmanışı kolaylaştı.

Doğu Anadolu'da Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz, Erçiş ve Patnos üçgeni arasında yer alan sönmüş bir volkan olan Süphan Dağının 2 bin 200 metresine kadar çıkılan yol, 3 bin 100 metreye kadar uzatıldı. Ağrı Dağcılık Arama Kurtarma Derneği Başkanı Kaya Taner ve üye dağcılarla birlikte çıktığı Süphan Dağında incelemelerde bulunan Patnos Kaymakamı Üzeyir Yılmaz, Süphan Dağına şimdiye kadar 3 ayrı rotadan çıkıldığını hatırlattı. Şimdi Kuzey Dumanlı Köyü rotasının da hizmete girdiğini vurgulayan Kaymakam Yılmaz, karayolunun dağın 3 bin 100 metresine kadar taşıtla çıkma olanağı sağladığını belirtti. Kaymakam Yılmaz şöyle dedi:

"Süphan Dağının 2 bin 200 rakımına kadar olan yolu 3 bin 100 metreye kadar çıkardık. Bu yıl 3 bin 100 metre yüksekliğe bir de dağ evi yapacağız. Dağcılar, Kuzey Dumanlı köyünden çizilen yeni rota sayesinde yaklaşık 5 saatlik bir tırmanışın ardından Zirveye çıkılabilecek. Eskiden 8- 10 saatlik bir tırmanışla zirveye varılıyordu. Süphan'ın zirvesine çıkan dağcılar buradaki krater gölün çevresinde inceleme yapabilir."

'PİKNİKÇİLERİN KİRLETMESİNE KARŞI ÖNLEM ALINSIN'

Haziran- Eylül ayları arasında Süphan Dağına tırmanıldığını belirten Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da, tırmanış sırasında Van Gölünü görme olanağı bulunduğunu hatırlattı. Karaca, "Dağların, dağcılık sporunun varlığını fark etmek sevindirici. Ancak dağcıların önlerine çıkan engelleri, zorlukları aşarak zirveye çıkmaları daha önemlidir. Süphan'ın 3 bin 100 metresine kadar yol yapılması, piknikçilerin, mangalcıların çıkmasını da sağlar. Bu durumda doğanın kirlenmesine yol açar. Şimdiden önlem almakta fayda var" diye konuştu. - Ağrı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Üzeyir Yılmaz Adilcevaz Ağrı Dağı Van Gölü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title