Haberler

Sungurlu'da 70 Eve Ölçüm Cihazı

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) hayata geçirdiği proje kapsamında, Sungurlu'da belirlenen konutlarda radon gazı ölçümü yapılacak.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 24 ilde, toprak, hava ve suda bulunan, kısa sürede yüzeye çıkarak evlerin içinde biriken ve insanların akciğer kanserine yakalanmasına yol açtığı bilinen radon gazı ölçümü yapılacak. Ölçüm kapsamında Sungurlu'da 70 eve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından özel eğitime tabi tutulan personeller tarafından radon sensörleri yerleştirilecek.

Belirlenen tüm noktalara yerleştirilen ölçüm cihazları iki ay boyunca salon, oturma odası veya yatak odasında bulunan dolap üzeri gibi yüksek bir yerde, hiç oynatılmadan bekletilecek. Cihaz her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek. Ölçümler sonunda belirlenen birimler üzerinde radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alacak.

Sungurlu Toplum Sağlı Merkezi Çevre Sağlık Teknisyeni Mehmet Topuksak önümüzdeki günlerde yapılacak olan radon ölçümleri hakkında bilgi verdi. Topuksak, radon gazı, evlerde yapılacak ölçümlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ile radon gazının insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Topuksak, radon gazının topraktan gelen kokusuz, renksiz bir gaz olduğunu belirterek, "Özellikle kapalı mekanlarda havalandırması yetersiz olan mekanlarda yoğunlaşma, birikme eğilimi gösteriyor. Bu gazın kanserojen olduğu biliniyor. Sigaradan sonra akciğer kanserine neden olan en önemli etken" dedi.

Türkiye'de kronik hastalıklardan sonra ölümlere neden olan en önemli hastalığın kanser olduğuna dikkat çeken Topuksak, yılda yaklaşık 70 ila 80 bin kişinin ülkede kanserden hayatını kaybettiğine işaret etti. Kanserle ve kronik hastalıklarla mücadelede özellikle risklerin tespit edilip risklerin önlenmesinin her zaman için tedavide daha kolay, daha etkin ve daha iyi sonuç verdiğinin altını çizen Barış, kanserojen etkisi olduğu bilinen radon gazının etkilerini ölçmek için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Bu konuda yapılan çalışma ile ülke genelinde bir risk haritası çıkarılmak istendiğine dikkat çeken Topuksak, "Bu kapsamda önceden belirlenmiş evlere dedektörler yerleştirilecek. Bu dedektörlerle iki ay boyunca bu radon seviyesi ölçülecek. Daha sonra ölçüm yapılan bu dedektörler TAEK'e gönderilecek. Bu kapsamda gerek biz, gerekse TAEK bir risk haritası çıkarılması riske göre de radonla mücadele konusunda bir strateji belirlenmesi hedefleniyor. Radon topraktan geliyor. Yaşadığımız yerlerde tüm insanların maruz kaldığı bir gaz. Bunun tabi hepsinin kansere etki edeceği anlamına gelmiyor. Özellikle alınan doz ve kalınan süre kanser oluşumuna etki ediyor. Bu kapsamda özellikle evlerimizin bulunduğu yerler, binaların yapısı, binalarda kullanılan malzemeler, binaların havalandırma sistemleri bu konuda çok önemli. Bu konuda yine vatandaşlarımızın yapması gereken binalarda kaliteli malzeme kullanmaları. Doğal havalandırma sistemlerine önem vermeli. Evlerini düzenli aralıklarla havalandırmalı.' şeklinde konuştu.

Bu çalışma kapsamında Sungurlu'da 70 haneye radon dedektörleri yerleştirilecek. İki ay boyunca ölçüm yapacak. Belirlenen evler TÜİK tarafından bilimsel yöntemlerle belirlenmiş adreslerdir. Adreslerin dışında herhangi bir yere dektör konmayacak. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Bakanlığı Sungurlu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title