Haberler

Sunay Akın, İstanbul'un Sırlarını Anlattı

Araştırmacı, gazeteci ve yazar Sunay Akın, Yunus Emre Enstitüsü'nce organize edilen, "İstanbul'un Sırları" konulu söyleşiye katıldı.

Araştırmacı, gazeteci ve yazar Sunay Akın, Yunus Emre Enstitüsü'nce organize edilen, " İstanbul'un Sırları" konulu söyleşiye katıldı.

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu öğrencileriyle bir araya gelen Akın, İstanbul Boğazı'nın İngilizce karşılığı olan "Bosphorus"un, mitolojide yaşanan bir aşk hikayesi olarak bilindiğini ve "İnek Geçidi" anlamına geldiğini söyledi.

Sunay Akın, Kız Kulesi ile ilgili olarak da şu bilgileri aktardı:

"1856'ya kadar cüzzamhane olarak kullanılıyordu. O zaman buraya gelmek yasaktı çünkü cüzzam hastaları burada yaşamdan soyutlanıyordu. Yasağın kalkmasıyla, Kız Kulesi'yle ilgili ilk çalışmaları Fransız bir şair yapmış ve burada tarihi olarak önemli bilgileri gündeme getirmiştir".

Arabalı vapuru Türkler icat etti

Arabalı vapuru Türklerin icat ettiğini anlatan Akın, 1872'de hizmete giren "Suhulet"in, tarihte araba taşıyan ilk vapur olduğunu ve İstanbul da yüzdürüldüğünü belirtti.

Akın, denizle ilgili çalışmaları bulunan Atilla Hülagü'nün, Leonardo da Vinci'nin hayallerinden olan "Suda yürüyen ayakkabılar" projesini 1963'te gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

İstanbul'a gelen şair ve yazarlara da değinen Akın, Amerikalı yazar Herman Melville'in 1856'da Rumeli Hisarı'nı görmek için İstanbul'a geldiğini belirterek, yazarın "Ben nice krallar, hükümdarlar gördüm, anlaşmalara imza atan ama şehre de imzasını atan bir hükümdar görmemiştim" şeklindeki ifadesini hatırlattı.

Ünlü yazar Akın, Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı Sarayı'nda resim defterinin bulunduğunu kaydederek, defterde çocuk yaştayken tuğrasının yer aldığını ve diş sağlığıyla ilgili bilgilere yer verdiğini dile getirdi.

Rumeli Hisarı'nda Fatih Sultan Mehmet'in imzasının "kufi" yazıyla atıldığına işaret eden Akın, Osmanlı devleti zamanında camilerin minaresinde hokka ve kalem gibi eşyalara yer verildiğini kaydetti.

Sunay Akın, deniz altıyı mekanik anlamda kullanan ilk devletin Osmanlı olduğunu ifade ederek, deniz altının 1721'de İbrahim Efendi tarafından yapıldığını anlattı.

Yunus Emre Enstitüsü'nün çalışmalarına ilişkin olarak da etkinliklerin Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli olduğunun altını çizen Akın, Türk kültürü ve dilinin böylece daha fazla yaygınlaşacağını söyledi.

Bu yıl, 40 ülkeden, yaklaşık 175 kişinin katıldığı Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu, 22 Ağustos'ta sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mümtaz Turhan Sunay Akın Kız Kulesi İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title