Haberler

Sun'ullah Gaybi'nin Türbesine Restorasyon

Kütahyalı Tasavvuf Şairi Sun'ullah Gaybi'nin türbesinde başlatılan restorasyon çalışmalarının 2 ay içeresinde tamamlanacağı bildirildi.

Kütahyalı Tasavvuf Şairi Sun'ullah Gaybi'nin türbesinde başlatılan restorasyon çalışmalarının 2 ay içeresinde tamamlanacağı bildirildi.

Kütahya Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının koordinatörlüğünü ünlü sunucu Kenan Işık'ın kardeşi Prof. Dr. Cengiz Işık yapıyor.

Arkeolog Hüseyin Akdaş, restorasyonla türbenin nemden kurtulacağını ifada etti. Türbe çevresinde yeni düzenlemerde yapılacağını kaydeden Akdaş, "Ziyaretçiler çalışmaların sora ermesiyle daha nezih bir ortamda ziyaret imkanı bulacak. Çalışmalar 2 ay içinde tamamlanacak" dedi.

SUN'ULLAH GAYBİ KİMDİR?

"Mutasavvıf şair. Kütahya'da doğdu. Dedesinin babası kalburcu şeyhi Pir Ahmed bin Beşir Efendi Merkez Efendi'nin halifelerinden idi. Babasından ders gördü. 1649'da Kütahya'dan İstanbul'a gelerek, Aksaray'da Oğlanlar Dergahı şeyhi İbrahim Efendi'ye intisap etti. İbrahim Efendi'nin halifesi oldu. 1655'te şeyhinin vefatıyla tekrar Kütahya'ya döndü ve münzevi bir hayat yaşadı. Bu şehirde öldü.Gaybi aruzla ve hece vezniyle şiirler söylemiştir. Kütahya halkı Gaybi Sun'ullah Hazretleri'ni 'Hüda Rabbim Sultan' olarak bilir. Hatta dışarıdan gelen sanat aşıkları Gaybi Sun'ullah Türbesi'ni sorduklarında kimse cevap verememiş ve gelenler, 'bu kadar değerli bir Allah Dostu'nu bilmiyorlar' diye halkı lakayıtlıkla ve değerlerine sahip çıkmamakla itham etmişlerdir.Türbesi Kütahya Meydan Mahallesi'nde, içinde pek çok ulema ve evliya'nın medfun bulunduğu Musalla Mezarlığı'nın kuzeyindedir. Türbe 1979, 1980 senelerinde Ressam Ahmet Yakupoğlu ve merhum Mehmet Dumlu Hoca'nın o dönemin Belediye Başkanı Erdoğan Yavuzlar'a manevi baskıları ile restore edilmiş ve kubbesi çini seramik ile kaplanmıştır." (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Evliya Çelebi Kenan Işık Kütahya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title