Haberler

Sultansuyu'nun Gözde Aygırı: Özgünhan

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi'ndeki "Özgünhan" adlı aygırın, yetiştiricilik primi ve tay satışı açısından işletmeye en çok para kazandıran at olduğu bildirildi İşletme Müdürü Murat Durmaz: "Özgünhan'ın yarış yaşamı gibi aygırlık kariyeri.

NAİM BOŞKUT - Malatya'nın Akçadağ ilçesinde safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi'ndeki "Özgünhan" adlı aygırın, yetiştiricilik primi ve tay satışı açısından işletmeye en çok para kazandıran at olduğu bildirildi.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Murat Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 bin dönüm araziye 1865 yılında "Çiftlik Hattı Hümayun" adıyla kurulan ve 1928'de Sultansuyu Harası ismini alan işletmenin hem yarış atı hem de tay yetiştiriciliği için önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Eskiden hipodromlarda şampiyonluklar elde ederek sahiplerine ve yarışseverlere büyük meblağlar kazandıran atlardan bazılarının işletmelerinde damızlık olarak beslendiğini anlatan Durmaz, bu aygırlardan Özgünhan'ın yetiştiricilik primi ve tay satışı açısından işletmeye en çok para kazandıran at olduğunu belirterek, "Özgünhan, TİGEM Anadolu Tarım İşletmesi'nde yetiştirilmiş olup, babası Özgün gibi şampiyon olan, en başarılı atlardan biridir. Çok başarılı bir yarış yaşamından, 8 kez Grup-1 birinciliğinden sonra Tarım İşletmeleri tarafından satın alınıp Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde aygırlık yapmaktadır" diye konuştu.

Durmaz, 1998 yılında doğan ve 2005 yılından bu yana Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde aygır olarak faydalanılan Özgünhan'ın "Zaman Yolcusu", "Kastal", "Usta", "Ağınlı", "Yol Bulan" ve "Turabi" gibi başarılı tayları olduğunu, bu taylardan Zaman Yolcusu'nun geçen yıl 300 bin liraya satıldığını dile getirdi.

Özgünhan'ın yavrusu 41 tayın satışından işletmenin 3 milyon 35 bin lira gelir elde ettiğini aktaran Durmaz, bu tayların sahiplerine 5 milyon 307 bin 686 lira ikramiye kazandırdığını, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) de yetiştiricilik primi olarak 1 milyon 326 bin 921 lira kazandığını söyledi.

Durmaz, Özgünhan'ın işletmenin baş aygırı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Özgünhan'ın yarış koşmuş 22 tayından 20'si yarış kazanmayı başarmıştır. Bunlar içerisinde Kastal isimli tayının 1 kez Grup-1 birinciliği var. Özgünhan'ın yarış yaşamı gibi aygırlık kariyeri de başarılıdır. Şampiyonumuz Özgünhan, özellikle yavru başarısı olarak en iyi istatistiğe sahiptir. Türkiye'de yavrularının yarış kazanma başarısı olarak en iyi aygır konumunda olduğunu söyleyebiliriz. Özgünhan, çok başarılı bir yarış karakterine sahip. Bu karakterini de aynı şekilde yavrularına aktarmış nadide aygırlarımızdan biridir. Babası şampiyon, kendi şampiyon ve aynı şekilde tayları da şampiyon. Özgünhan'ın bu sene 2 yaşında 3 tayını satacağız."

Sultansuyu'nun diğer gözdesi ise Onurkaan

Durmaz, işletmenin gözde aygırlarından birinin de Onurkaan olduğunu söyledi.

Damızlık alım fiyatı 750 bin lira olan Onurkaan'ın TİGEM'in bugüne dek satın aldığı en pahalı aydır olduğunu kaydeden Durmaz, Onurkaan'ın yarışlarda, sahibine 3 milyon 168 bin 400 lira ikramiye kazandırdığını dile getirdi.

Onurkaan'ın gelecek yıldan itibaren ilk taylarının alınmaya başlanacağını belirten Durmaz, bu atın tay satış fiyatının 9 bin lira olduğunu söyledi.

Onurkaan'ın çok başarılı bir yarış yaşamı geçirdiğini vurgulayan Durmaz, bu atın 7 kez Grup-1 şampiyonu olduğunu belirtti.

Murat Durmaz, işletmedeki aygırlardan çok başarılı taylar alacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi. - Malatya

Kaynak: AA / Güncel

Murat Durmaz Akçadağ Malatya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title