Haberler

Sultanhisar Çileğinin Üretimi de İhracatı da Arttı

Güncelleme:

Sultanhisar Belediye Başkanı Yıldırımkaya, ilçede son yıllarda ekim alanı ve üretimi artan çileğin, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Aydın'ın Sultanhisar ilçesi Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, ilçede son yıllarda ekim alanı ve üretimi artan çileğin, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

Yıldırımkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiği 1999 yılında 3 bin dekar olan çilek üretim sahalarının 10 bin dekara ulaştığını söyledi.

Aroması ile fark oluşturan Sultanhisar çileğinin tanıtımına büyük önem verdiklerini anlatan Yıldırımkaya, ihracatta da önemli bir noktaya geldiklerini vurguladı.

Avrupa ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye çilek ihraç edildiğini dile getiren Yıldırımkaya, şunları kaydetti:

"İlçemizde çileği dünya markası yapabilmek için önemli çalışmalara imza attık. Hollanda'dan anaç fidanlar getirerek cins değişikliğine gittik. İhracatçıları ilçede düzenlediğimiz festivallere davet ederek tanıtım yaptık. Broşürler bastırarak Türkiye'deki tüm toptancı hallerine gönderdik. Çilek üretimimizi 20 bin tondan, 100 bin tona yükselttik. Sultanhisar çileğimizi dünya markası yaptık. Şu anda çileğimiz tarihinde ilk kez kilogram fiyatı 3,5 lirayı geçerek ihracatta önemli başarıyı yakaladı. Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayıp çiftçilerimizin önünü açtığımızı düşünüyorum."

Yıldırımkaya, çileğin değer kazanmasının çiftçileri de memnun ettiğini ifade etti.

Çilekte sera sistemini kullanmalarının kaliteyi artırdığını anlatan Yıldırımkaya, önümüzdeki süreçte kurutulmuş meyve tesisleri kuracaklarını da dile getirdi.

Üreticiler memnun

Öte yandan ilçedeki çilek üreticileri, ürüne verilen değerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Çilek üreticilerinden İzzet Türkmen, bu yılki dış pazar satışlarının beklentilerinin üzerinde olduğunu kaydetti.

Dış pazarın yanı sıra iç pazarda da ürünlerinin değer gördüğünü belirten Türkmen, "Rekoltemiz çok iyi. Kilogramını 3,5-4 lira arasında satabiliyoruz. Ben genellikle Rusya'ya çilek gönderiyorum. İç pazarda ise İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehre pazarlıyoruz. İlçemizde çilek üretimine yapılan katkılardan dolayı yetkililere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Osman Yıldırımkaya Rusya Federasyonu Sultanhisar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title