Haberler

Sultan'ın Dilinden Osmanlı" Konferansı

Sultan 2. Abdülhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu, "Bu ruh tam anlamıyla bu zamana kadar üzerini kapatmaya çalıştıkları aşk. Bunu 15 Temmuz'da da gördük. Bu İ'lay-ı Kelimetullah aşkı." dedi.

Osmanoğlu, Atakum Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Sultan'ın Dilinden Osmanlı" konferansında yaptığı konuşmada, dünya genelinde 25 şehzade, 13 sultan olduğunu söyledi.

Padişahların en dikkat ettikleri konunun edep olduğunu ifade eden Osmanoğlu, Osmanlı'da tasavvuf anlayışının hakim bulunduğunu, İslamın bir gereği olarak edebin her şeyden üstte geldiğini belirtti.

TRT'de başlayan Payitaht "Abdülhamid" adlı diziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Osmanoğlu, dizilere tarihi yönden bakılmaması gerektiğini savunarak, "Tarih öğrenmek için dizilere bakılması taraftarı değilim. Ama en azından tarihimizi doğru öğrenmeye vesile olduğunu düşünüyorum. Payitaht "Abdülhamid" için konuşacak olursak, ellerinden geldiği kadarıyla düzgün iş yapmaya gönüllü olduklarına şahidim diyebilirim. Eksikler yanlışlar olacaktır. Benim için önemli olan o diziyi kapattıktan sonra o ruhu işleyebiliyorlar mı? Evet bu benim dedem, bu zorlukları geçirmiş, oradan mesaj çıkartabiliyor musunuz? Benim için önemli olan bu."

Osmanoğlu, şöyle devam etti:

"Bu ruh tam anlamıyla bu zamana kadar üzerini kapatmaya çalıştıkları aşk. Bunu 15 Temmuz'da da gördük. Bu İ'lay-ı Kelimetullah aşkı. Bunu ne kadar örtmeye çalışırlarsa çalışsınlar, ne değişikler yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar hiçbir zaman örtemeyeceklerini 15 Temmuz'da yaşadık ve gördük. Biz aile içerisinde de konuşuyorduk. 15 Temmuz öncesinde böyle bir durum yaşansa bir savaş Allah korusun çıksa ne tepki verir gençler, biz ne tepki veririz diye. Birçoğunuz aynı cevabı veriyorsunuzdur o zamanlar. Ben, 'Eski dönemlerdeki gibi olacağını düşünmüyorum' diye cevap verenlerden bir tanesiyim. Ama ne olduysa o gece kişilerin bile anlamlandıramadığı hareketler ettiler. Ertesi gün sorsanız orada ne işin vardı diye, akıl mantık dışı bir hareket bu. İşte bu aşk İ'lay-ı Kelimetullah aşkı. Vatan aşkı böyle bir şey. İşte bunu hiçbir zaman değiştiremeyecekler. Asıl savaşları tam anlamıyla bununla. Türk olmanın çok büyük bir vebali var. Evet ben ecdat torunuyum ama şahsım olarak tek başıma böyle olduğumu düşünmüyorum. Buradaki herkes ecdadın torunu diye düşünüyorum."

Abdülhamid'den miras ya da kişisel bir eşya kalıp kalmadığı yönündeki soruya da Osmanoğlu, "Söylemiyorum onu da alırlar. Yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim. Bizde seccadesi var Sultan Abdülhamid Han'ın, tek o vardır. Namaz kıldığı, dizlerini koyduğu yer aşınmıştır. Duvarda asılı." yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Atakum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title