Haberler

Sultan 2. Abdülhamid Han'dan Günümüze Armağan: Siyaset ve Dış Politika" Paneli

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Abdülhamid Han'ın mirası bugün bize en büyük mirasların başında gelmektedir.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Abdülhamid Han'ın mirası bugün bize en büyük mirasların başında gelmektedir. Yine sahne aynı, oyun aynı. Figüranlar değişebilir ama olaylar aynı olaylardır. Geçmişi tanımadan geleceğe projeksiyon çizmek pek kolay değildir. Cennet mekan Sultan 2. Abdülhamid Han, tüm kör gözlülere inat gönüller sultanıdır, ulu hakandır." dedi.

Yıldız Sarayı Vakfı'nca, Yıldız Sarayı Şale Köşkü'nde Sultan Abdülhamid'in 174. doğum yıl dönümü dolayısıyla "Sultan 2. Abdülhamid Han'dan Günümüze Armağan: Siyaset ve Dış Politika" isimli panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan TBMM Başkanvekili Aydın, bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, TBMM olarak 22-24 Eylül'de "Doğumunun 174. Yılında Sultan İkinci Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" düzenleyeceklerini söyledi.

Abdülhamid'i anlamanın her şeyi anlamak olduğunu dile getiren Aydın, kendi tarihini reddeden bir anlayışla bazı sözde aydınların Abdülhamid'i haksız bir dille eleştirdiğini anımsattı. Abdülhamid'le ilgili düzenlenen toplantılardan bazı kişilerin rahatsız olduğunu aktaran Aydın, "Bu sözde aydınlar hangi milletin aydınlarıdır ki, kimin hesabına kalem tutuyorlar acaba." ifadesini kullandı.

"Ulu hakan adeta bugün yaşanacakları, yaşadıklarımızı tarif etmiş"

Bugünü anlamanın ecdadı çok iyi bir şekilde kavramakla olacağını belirten Aydın, Abdülhamid'in duruşu, devlet adamlığı ve liderliğiyle hala ufukları açmakta olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kendisine atılan her türlü iftira, yakıştırmalara karşı dimdik ayakta durmayı bilen ve en önemlisi devleti ayakta tutan ulu hakan adeta bugün yaşanacakları, yaşadıklarımızı tarif etmiş, anlatmış ve örnek olmuştur. Zamanında 350 milyon Müslümanın yegane temsilcisi olmuş, milletinin ve devletinin onurunu, itibarını, haysiyeti için liderlik yapmıştır. Kendisine atfedilen çirkinliklere göğüs geren Abdülhamid Han, kendisinden sonra anlaşılan destansı devlet adamlığıyla, kendisine karşı olanların bile takdirini ve saygısını kazanmıştır ki son zamanlarda çok daha iyi bir şekilde anlamaya başladık."

Abdülhamid'in rüyasını süsleyen birçok projenin bugün gerçekleştirildiğini aktaran Aydın, Abdülhamid Han döneminde hayata geçirilen projelerden de örnekler verdi.

Abdülhamid'in ileri görüşlülüğüne ve siyasi dehalığına değinen Aydın, "Abdülhamid Han'ın mirası bugün bize en büyük mirasların başında gelmektedir. Yine sahne aynı, oyun aynı. Figüranlar değişebilir ama olaylar aynı olaylardır. Geçmişi tanımadan geleceğe projeksiyon çizmek pek kolay değildir. Cennet mekan Sultan 2. Abdülhamid Han, tüm kör gözlülere inat gönüller sultanıdır, ulu hakandır." diye konuştu.

"Yad etmek, yad ettiğimiz kadar idrak etmek üzere buradayız"

Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu da mazideki köklerine sahip çıkamayanların kendilerini koruma imkanının da hiç olmadığını ve olmayacağını söyledi.

İngiliz tarihçi Arnold Toynbee'nin "Osmanlı yıkılmış bir devlet değildir, durdurulmuş bir medeniyettir. Önündeki tarihi engeller kaldırıldığında yerden yoluna devam edecektir" sözlerini hatırlatan Uslu, "Osmanlı'nın günümüzdeki mirasçıları olarak, bugün de 20. yüzyıldaki son hükümdarımız cennet mekan Abdülhamid Han'ı hem fikriyatı hem de bugünlerimize kattıklarıyla 174. doğum yıl dönümünde yad etmek, yad ettiğimiz kadar idrak etmek üzere buradayız." dedi.

Abdülhamid'in bütün yönleriyle kavranması gereken bir lider olduğunu vurgulayan Uslu, "Abdülhamidler ölmedi, Abdülhamidler ölürse insanlığın ufku kararır. ve o ufuk sonuna kadar inanıyorum ki bugün bu salonda ve bu vatanın her karışında dimdik ayakta hep var olacak, mevcut kalacak." ifadesini kullandı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Abdülhamid'in siyaset alanını bir satranç ustası şeklinde kullandığını belirterek, "Ülkemizi geçmişten geleceğe yansıtacak olan bu panelin Sultan 2. Abdülhamid'in doğru anlaşılması için atılmış çok doğru bir adım." dedi.

Prof. Dr. Turan Buzpınar'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Azmi Özcan, Doç. Dr. Levent Kırval ile araştırmacı yazar Mustafa Armağan da konuşmacı olarak yer aldı.

Panele, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım da telgraf gönderdi.

Kaynak: AA / Güncel

Zeynep Karahan Uslu İkinci Abdülhamid Mustafa Armağan Ahmet Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title