Haberler

Süleymanpaşa Geri Gönderme Merkezi'ne Hayır Diyor

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, 30 sivil toplum örgütünün bir araya gelip kurduğu "Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Birliği" tarafından Tekira AVM önünde düzenlenen "Süleymanpaşa Geri Gönderme Merkezi'ne Hayır Diyor" adlı basın açıklamasına katıldı.

Basın açıklamasına Başkan Eşkinat'ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Cumhuriyet Halk Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Birliği temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda, Süleymanpaşa ilçesinin ortasında "Geri Gönderme Merkezi" adı altında yapılmak istenen mülteci barınağı istenilmediği dile getirildi.

"Daha önce Kayı mahallesinde böyle bir merkez oluşturulmuş"

Basın açıklamasında konuşan Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Sözcüsü Muzaffer Doğan'ın, "Tekirdağ'ın en güzel yerine şehrin gelişiminin göbeğine mülteci kampı yapmak istiyorlar. 4-5 yıldır ülkemiz yoğun bir mülteci göç akını ile karşı karşıya. Başlangıçta kısa süreli olacaktı ama mülteci göç dalgası gün geçtikçe kalıcı bir hal aldı. Daha önce Kayı mahallesinde böyle bir merkez oluşturulmuş; 15-20 kişilik. Kayılıların burnundan getirmişler. Kayılılar şikayetçi olmuş. Düşünmüşler, taşınmışlar Kayı'dan kaldıralım, Tekirdağ merkezinin içine koyalım demişler. 15-20 kişilik güvenlik merkezini bile idare edemeyenler yeni kurulması tasarlanan 400 kişilik merkezi nasıl idare edecekler" dedi.

Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Sözcüsü Muzaffer Doğan'ın ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, geri gönderme merkezi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Herhalde trakya için 'nasıl olsa onların sesi çıkmaz' diye düşündüler"

Eşkinat tüm Tekirdağlılar için birlik olma vaktinin geldiğinin altını çizerken konuşmasında şunları söyledi:

"Öncelikle sakin, aklın verdiği rahatlık içinde konuşup davranmak durumundayız. Haklıyken haksız duruma düşebilecek herhangi bir adımı asla atmamalıyız. Biz Trakyalıyız, Trakya'nın sevdalısıyız. Burada doğduk, burada büyüdük, yaşamımızın devamını da burada sonlandıracağız. Biz sakin insanlarız. Biz devlete saygılı, üreten, vergi veren vergisinin geri dönüşünün de bugüne kadar peşine düşmemiş olan bir toplumuz. Bu ülke için, bu ülkenin bütünlüğü için her zaman mağdur olmayı sineye çekmiş bir neslin evlatlarıyız. Herhalde bunlara bakıp Trakya için 'Nasıl olsa onların sesi çıkmaz.' diye düşündüler. Yanlış bir politika sonucu bu kadar mülteciyi Suriye'den Türkiye üzerinden Avrupa'ya pompalarız diye düşündüler. Ama öbür taraftan da hiçbir ülke kendi nüfus dengelerini bozmamak, sosyal yapısını zedelememek adına farklı bir şey yaptı. Asla kabullenemeyeceğim bir şey! Benim yöneticilerim üzerinden; 'Alın siz şu üç kuruşu bunlara bakın, siz bakımevisiniz, siz bağımsız bir ülke değilsiniz. Size parayı veririz; bu Suriyelilere baktırırız.' Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin evladı olarak bunu asla kabul etmem. Böyle bir teklife ben şöyle bir cevap beklerdim Kurtuluş Savaşı vermiş bu ülkenin yöneticilerinden. 'Kaç paraysa biz size verelim sizde kalsınlar.' Biz toplum olarak aç kalana da açıkta kalana da sonuna kadar yüreğimizi de evimizi de açmasını biliriz. Ama emrivakiler karşısında hele bedeli mukabilinde biz kimsenin uşağı olmayız."

"Misafir edeceğiniz yerin denizi görme zorunluluğu var mı?"

Eşkinat, "Altını bir kez çizelim; Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi, yani kaçak birileri sizin sınırlarınızdan girecek, siz onu yakaladığınızda işlemlerini yürütene kadar birkaç günlüğüne misafir edeceksiniz. Misafir edeceğiniz yerin denizi görme zorunluluğu var mı? İlle misafirperverlik deniz göstermekle mi oluyor? İlk bunu duyduğumuzda bunun olamayacağını, sadece biz değil bütün belediye meclisimiz bir mutabakat halinde ortaya koyduk" dedi.

"Tekirdağlı size yerini vermiyor artık anlayın"

Bu şehrin seçilmiş temsilcilerinin üzerine düşen her adımı attıklarını da belirten Eşkinat, "Aynı şekilde Büyükşehir de attı. Ama öyle bir noktaya geldik ki bu ülkede o bölgede yaşayanlar değil; güçlü olanlar haklı duruma geldi. Şunu göstermek lazım. Biz bu şehrin geleceğinin sahibiyiz. Biz şu ana kadar ne kadar az sahip çıkmış olsak da bundan sonra şehrimize daha çok sahip çıkıp kötü bir gelecek bırakmak istemiyoruz. Bu arkadaşlarımıza göç idaresinin yetkililerine, bu işin meraklılarına alternatif yerlerde önerdik. İnsanlardan uzak, toplumu rahatsız etmeyecek alanlarda bu yapılar değerlendirilebilir dedik. Farklı alanlar önerdik; beğenmediler. Başka bir yer gösterdik; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'na vermiyormuş. Böyle komik bir şey olabilir mi? Yahu Tekirdağlı size yerini vermiyor artık anlayın. Biz güney illerimizde yaşananları biliyoruz. Nüfusundan fazla mülteci barındıran illerin ne hale geldiğini biliyoruz. Ekonomilerinden tutun sosyolojik yapılarına kadar ne durumda olduğunu biliyoruz. Biz huzur boyutunda Türkiye'nin dördüncü şehriyiz. Biz mülteciler alınarak Tekirdağ'ın huzurunun bozulmasını istemiyoruz. Biz ülkemizin bu huzurlu şehrinde insan gibi yaşamak istiyoruz. Sizin verdiğiniz vekaleti bugüne kadar hakkıyla kullanmaya çalıştık. Bazen yasaların boyunu aşan güçlerde olabiliyor. Artık iş size kaldı. Sizin desteğinizle, sizin dayanışmanızla, sizin kamuoyuna göstereceğiniz tepkinizle biz şehrimizi muhafaza etmek istiyoruz. Biz göreve sonuna kadar müdrikiz. Gereğini bugüne kadar yaptık. Arkamızda böyle bir kitle olduğu müddetçe, vatandaşın talebi insanca yaşamak olduğu müddetçe görevimizi yapmaya devam ederiz. İlk defa benim şehrimde sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek hakkını, şehrini korumasını saygıyla karşılıyor ve bundan mutluluk duyuyorum. Geleceğe olan umudumuzsunuz. Sizin verdiğiniz vekaleti bugüne kadar hakkıyla kullanmaya çalıştık. Bazen yasaların boyunu aşan güçlerde olabiliyor. Artık iş size kaldı. Sizin desteğinizle, sizin dayanışmanızla, sizin kamuoyuna göstereceğiniz tepkinizle biz şehrimizi muhafaza etmek istiyoruz. Biz göreve sonuna kadar müdrikiz. Gereğini bugüne kadar yaptık. Arkamızda böyle bir kitle olduğu müddetçe, vatandaşın talebi insanca yaşamak olduğu müddetçe görevimizi yapmaya devam ederiz. İlk defa benim şehrimde sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek hakkını, şehrini korumasını saygıyla karşılıyor ve bundan mutluluk duyuyorum. Geleceğe olan umudumuzsunuz" şeklinde konuştu.

"Tekirdağ kuşatma altındadır"

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat'ın konuşması sık sık alkışlarla kesilirken geri gönderme merkezine bir tepki de Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'tan geldi. Albayrak, "Tekirdağ'ın 11 ilçesi ile çok güçlü, çok mutlu bir şehir olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Son zamanlarda yapılmak istenen taş ocakları ve termik santraller sonucunda Tekirdağ kuşatma altındadır. Büyük bir rahatlıkla diyebilirim ki ben Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum sürece 11 Belediye Başkanımla beraber hiçbir zararlı santrale evet demeyeceğiz. Tekirdağ, doğal güzellikleriyle Allah'ın bize verdiği en güzel nimettir. Biz bu güzelliklerin bozulmasına asla izin vermeyeceğiz. Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılması planlanan geri gönderme merkezi ismi verilen ama işlevinin tam olarak netleşmediği bir çalışma başlatıldı. Konu bize geldiğinde oluşumun Tekirdağ Süleymanpaşa'da yapılmasına izin vermedik; vermeyeceğiz. Kurulmak istenen bu yapının işlevinin açık ve net bir biçimde açıklanması gereklidir. Bunu bilmeye vatandaşların hakkı var" ifadelerini kullandı.

"Tekirdağ'ı katletmek için var gücüyle uğraşanlar var"

Son olarak Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer'de konu hakkında açıklamalarda bulunurken, "Dün köşe yazımda Tekirdağ halkı uyuyor demiştim. Tekirdağ'ı katletmek için var gücüyle uğraşanlar var. Bunlara karşı tepkiler çok cılız diye yazmıştım. Ancak bugün burada görüyorum ki Tekirdağ halkı toprağına sahip çıkıyor. Tekirdağ vatanını korumak için mücadele ediyor" diye konuştu.

Düdük çalarak protesto ettiler

Yapılması planlan geri gönderme merkezi düdüklerle protesto edilirken 10 bini aşkın Süleymanpaşalı'nın imza attığı imza kampanyası ile de vatandaşlar bir kez daha geri gönderme merkezine hayır dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ekrem Eşkinat Süleymanpaşa Tekirdağ Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title