Haberler

Süleyman Şah'ın Eşi Hayme Ana'nın Kütahya'daki Kabrine Ziyaretçi Akını

Güncelleme:

Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesinin ardından, Süleyman Şah'ın eşi Hayme Ana'nın Kütahya'nın Çarşamba köyündeki kabri ziyaretçi akınına uğradı.

Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesinin ardından, Süleyman Şah'ın eşi Hayme Ana'nın (Devlet Ana) Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri ziyaretçi akınına uğradı.

"SÜLEYMAN ŞAH'IN NAAŞI HAYME ANAMIZIN YANINA DEFNEDİLSİN"

Sabah saatlerinden itibaren Hayme Ana'nın Çarşamba köyündeki kabrine gelen vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup dua ettiler.

Kütahya İl Genel Meclisi üyesi Yurdagül Bakkal yaptığı açıklamada, "Cihan Devletimizin temelini atan Süleyman Şah'ın naaşı ve onun için oluşturulan saygı karakolu dün gece Hükümetimiz tarafından yönetilen ve silahlı kuvvetlerimizin düzenlediği başarılı bir operasyonla Suriye Eşme tarafındaki bölgeye nakli gerçekleştirilmiştir. Başbakanımızdan talebimiz, Süleyman Şah'ın da dediği gibi (Neslimizden birileri gelir, mezarımızı burada koymaz) sözünden yola çıkarak Süleyman Şah'ın naaşını, Domaniç ilçemizdeki üç kıta yedi iklimde cihanşümul bir Türk devletinin kurucusu olan Ertuğrul Gazi'nin annesi, Osman Gazi'nin babaannesi olan ve Süleyman Şah'ın eşi Hayme Anamızın yanına, hatırasına hürmeten defnedilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

HAYME ANA KİMDİR?

Hayme Ana, Süleyman Şah'ın eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesidir. Kocası Süleyman Şah'ın Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı. Ertuğrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi "Hayme Ana"yı vefat ettiğinde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı. Hayme Ana, her yıl Kütahya Valiliği tarafından Eylül ayının ilk haftasında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Şah Türbesi Süleyman Şah Domaniç Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title