Haberler

Sulanabilir Arazilerin Yüzde 73,3'ü Suya Kavuştu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin sulanabilir zirai alanlarının yüzde 73,3'ü olan 62 milyon 300 bin dekar araziyi sulamaya açtıklarını, 2019'a kadar 10 milyon dekar araziyi daha sulamaya açmayı hedeflediklerini belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin sulanabilir zirai alanlarının yüzde 73,3'ü olan 62 milyon 300 bin dekar araziyi sulamaya açtıklarını, 2019'a kadar 10 milyon dekar araziyi daha sulamaya açmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de tüketilen suyun yaklaşık yüzde 70'inin sulama maksatlı kullanıldığına dikkati çekti.

Eroğlu, sulamanın yaz mevsiminde, suyun daha kıt olduğu dönemlerde yapıldığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yüzden suyun daha bol olduğu mevsimlerde suyu depolayarak yaz mevsiminde kullanmamız gerekiyor. Gelecekte en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olacağını da düşünürsek ülke olarak baraj ve göletleri yaparak suyu depolamamız ve zirai alanları sulamamız lazım."

Türkiye'deki sulanabilir arazilerin tamamını suya kavuşturmak için seferber olduklarına işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Son yıllarda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla 2015 yılı itibarıyla sulanan alan miktarını 62 milyon 300 bin dekara yükseltti. Ülkemizde toplam sulanabilecek alanın 85 milyon dekar olduğu düşünülürse şu an sulanabilir alanların yüzde 73,3'ü suya kavuşmuş durumda."

Çiftçilere 10,9 milyar lira ilave gelir artışı sağlanacak

Eroğlu, bu yıl yapacakları sulama yatırımlarıyla 2 milyon dekar zirai alana daha su sağlayacaklarını bildirdi.

Bakan Eroğlu, sulanabilir alanların yüzde 73,3'ü olan 62 milyon 300 bin dekar araziyi suya kavuşturduklarını, hedeflerinin 2019'a kadar 10 milyon dekar araziyi daha sulamaya açmak olduğunu belirtti. Erdoğlu, sulanabilir arazilerin 72 milyon 300 bin dekarını sulamayı hedeflediklerini ifade etti.

Eroğlu, 2019 yılına kadar sulamaya açılacak 10 milyon dekar arazi ile çiftçilere 10,9 milyar lira ilave gelir artışı sağlayacaklarını bildirdi.

Veysel Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sulamadan önce ve sonrası üretim değerlerinde çok fazla oynama oluyor. Sulamadan sonra üretim değeri 6 kat artıyor. Gelecekte su kaynaklarının kullanımı ve kalitesini etkileyecek en önemli faktörün nüfus olacağı herkes tarafından biliniyor. Dünyanın toplam nüfusu

7 milyarı aştı ve 2050'de 9 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple su, zirai gelişmede verimi artırmanın yanı sıra tarım sektörünü iklim şartlarından bağımsız kılıyor. Bu çerçevede su ilave istihdam yaratmakta, kırsal alanda gelir dağılımını düzeltmekte, gübre kullanımına imkan sağlamakta, üretimin çeşitlenmesine ve tenebbüt müddetinin uzunluğuna bağlı olarak birim alandan birden fazla ürün alınmasına da imkan sağlıyor."

DSİ'nin geliştirdiği projelerle entansif tarıma geçiş sağlandı

DSİ tarafından geliştirilen sulama projelerinden sonra ekimi yapılan bitkilerin de çeşitlilik göstermeye başladığını vurgulayan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Sulamadan önce kuru tarım yapılan alanlarda hububat ağırlıklı ekim yapılırken, sulamadan sonra ürün çeşitliliği meydana geldi. Hayata geçirilen bu projeler ülke tarımının, ekstansif tarımdan, daha etkin ve yoğun teknoloji kullanımını gerektiren entansif tarıma geçişinde önemli bir rol oynuyor.

Sulama suyu için eylem planları hazırladık. Su tasarrufu sağlamak maksadıyla 2003 yılından itibaren açık veya klasik sistem olarak bilinen iptidai sulama sistemlerinden kapalı sistem damlama ve yağmurlama sistemlerine geçtik. Bu sistemlere geçmek için çiftçilerimize gereken kolaylıkları sağlıyoruz. Yaptığımız düzenlemeler ile yenileme projesinin toplam maliyetinin tamamına yakınını biz karşılıyoruz ve sulama kuruluşlarını ve çiftçilerimizi destekliyoruz."

En modern sulama metodu olan yüksek basınçlı kapalı sulama sistemleri ile suyu daha verimli kullandıklarını belirten Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye su zengini bir ülke değil. Kıt su kaynaklarının israfına sebep olan klasik sulama sistemlerinde, tava veya karık sulamasında verim yüzde 60'lar civarında oluyor. Buna şebekedeki sızma, buharlaşma, işletme kayıplarını ilave edildiğinde verim yüzde 50'lere kadar düşüyor. Devreye alınan modern kapalı sistem yağmurlama ve sulama metotları ile verim yüzde 60, 80, 90'a ulaşıyor. Suyun isalesi ile sağlanan bu verim artışı yüzde 20 ile 30'luk bir su tasarrufuna olanak veriyor."

Kaynak: AA / Ekonomi

Veysel Eroğlu Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title