Haberler

Sulamada Elektrik Sorununa Güneş Enerjili Çözüm

Şanlıurfa'da bir ziraat yüksek mühendisi, tarımsal sulamada kullanılmak üzere geliştirdiği "Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi"ne patent aldı.

Şanlıurfa'da bir ziraat yüksek mühendisi, tarımsal sulamada kullanılmak üzere geliştirdiği "Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi"ne patent aldı.

Makineyi geliştiren Ümran Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıldır üzerinde çalıştığı makinenin, güneşten aldığı ışınları piller aracılığıyla enerjiye dönüştürdüğünü söyledi.

Tasarladığı makineye Türk Patent Enstitüsü tarafından patent aldığını belirten Atay, "Mobil özelliği ve güneşi iki eksende otomatik takip gibi özellikleri dolayısıyla makinenin Türkiye'de bir ilk olduğunu düşünüyorum" dedi.

Makinenin, elektrik sıkıntısı olan bölgeler için alternatif olacağını aktaran Atay, şöyle konuştu:

"Bu sayede tarım arazilerindeki su pompaları rahatlıkla çalışabiliyor. Bölgemizdeki çiftçiler elektrik kesintileri nedeniyle sorun yaşıyor. Makinemiz güneş enerjisiyle 14 saat çalışabiliyor. Ayrıca tek sistemle farklı araziler de sulanabiliyor. Güneşin doğuşundan batışına kadar olan sürede sulama imkanı olabilecek. Sistem, ihtiyaca göre küçük veya büyük ölçekli kurulabilir."

Atay, patenti alınan makinenin işletmelerde kullanılacak hale geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Şanlıurfa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title